Παραστάσεις Black Box

18.07 | 19:00 | 62’

19.07 | 19:00 | 62’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

JOSEF NADJ

FULL MOON

Πληροφορίες παράστασης

Το έργο Full Moon, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνει επτά από τους οκτώ χορευτές της παράστασης Omma για να συνεχίσουν, να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την έρευνα που ξεκίνησε με εκείνο το έργο. Και, αυτή τη φορά, ο Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ] βρίσκεται μαζί τους επί σκηνής.

Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, στη διαδικασία δηλαδή που προαναγγέλλει και προετοιμάζει την εμφάνιση της ζωής. Συνδέεται με την ανανέωση και τη μεταμόρφωση. Ο κύκλος των 28 ημερών και οι τέσσερις σεληνιακές φάσεις αποδίδουν στο έργο έναν ξεχωριστό ρυθμό, μία δική του δομή σύνθεσης.

Η έρευνα του Nadj για τις καταβολές της μουσικής και την εξέλιξή της συμπληρώνεται από έναν άλλο τομέα που επιθυμεί να εξερευνήσει σε αυτή τη δημιουργία: τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές – τα blues και τα spirituals – και τις μεταλλάξεις της, μέχρι τις μέρες μας· ένα μουσικό είδος που έχει καταληφθεί από λευκές πληθυσμιακές ομάδες και του οποίου η χορευτική συνισταμένη έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αποφάσισε να εισαγάγει τους χορευτές σε αυτή τη μουσική, σε αυτά τα ακούσματα που ήταν άγνωστα για εκείνους, αν και με κάποιον τρόπο έχουν τις ρίζες τους στην αφρικανική ήπειρο.

Μαζί με τους χορευτές, ξεκίνησε να αναλύει τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες αυτών των ακουσμάτων, προσεγγίζοντας το πνεύμα και τη σκέψη τους και αναζητώντας ένα χορό που να τους αντιστοιχεί. Αποτέλεσμα αυτής της «συναρπαστικής εργασίας», το Full Moon προσφέρει έμμεσο φόρο τιμής σε μερικούς εξέχοντες εκπροσώπους αυτού του κινήματος: Charles Mingus, Cecil Taylor, Anthony Braxton και Art Ensemble of Chicago.

Το Full Moon χρησιμοποιεί επιπλέον ως εργαλείο τη μαριονέτα, η οποία, όπως και η μάσκα, διαπερνά όλο το έργο του Josef Nadj. Η μορφή αυτή επανήλθε επί της ουσίας κατά τη δημιουργία αυτού του έργου. Ο λόγος που τόσο η μαριονέτα όσο και η μάσκα επιστρέφουν εδώ είναι ότι και οι δύο αποτελούν κυρίαρχα σύμβολα του αφρικανικού πολιτισμού. Λειτουργώντας ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του άψυχου και του έμψυχου, του κινητού και του ακίνητου, προβάλλουν μία άλλη διάσταση, ένα νόημα διαφορετικό από αυτό του «ζωντανού» σώματος, με το οποίο αντιδιαστέλλονται. Ωστόσο, για τον Josef Nadj, η μορφή αυτή αντιπροσωπεύει επίσης το καθεστώς μιας ζωής εγκλωβισμένης στη φόρμα, την οποία και ερμηνεύει ως πιθανή εκδοχή του δημιουργού, μιας δύναμης που προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να αλληλεπιδράσει με τις δημιουργίες της. Υπ’ αυτή την έννοια, η παρουσία της μαριονέτας, του «ανθρώπου-κούκλας» δίπλα στους ζωντανούς, είναι μία υπενθύμιση πως καμία δημιουργία δεν είναι ποτέ τέλεια, και ότι επιβάλλεται να αποδεχτούμε την ατέλεια αυτή ως κανόνα του παιχνιδιού.

 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – Υπηρεσία Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

  • Χορογραφία: Josef Nadj
  • Ερμηνευτές: Timothé Ballo, Abdel Kader Diop, Aipeur Foundou, Bi Jean Ronsard Irié, Jean-Paul Mehansio, Sombewendin Marius Sawadogo, Boukson Séré, Josef Nadj
  • Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Ivan Fatjo
  • Τεχνική Διεύθυνση & Φώτα: Sylvain Blocquaux
  • Κοστούμια: Paula Dartigues
  • Μουσική: Fritz Hauser, Famoudou Don Moye & Tatsu Aoki, Art Ensemble of Chicago, Malachi Favors Maghostut & Tatsu Aoki, Peter Vogel, Christian Wolfarth, Lucas Niggli
  • Παραγωγή, Διανομή: Bureau Platô – Séverine Péan και Mathilde Blatgé
  • Διοικητική Υποστήριξη: Laura Petit
  • Εκτέλεση Παραγωγής: Atelier 3+1
  • Συμπαραγωγή: Montpellier Danse, Le Trident, Scène Nationale de Cherbourg, MC 93 Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, Bobigny, Charleroi Danse, Le Tropique Atrium, Fort-de-France, Théâtre des Salins, Scène Nationale de Martigues, Le Théâtre d’Arles
  • Με την υποστήριξη: Ministère de la Culture – DRAC Ile de France Action financée par la Région Île-de-France, Teatroskop – ένα πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών
  • Προγράμματα Δημιουργικής Έρευνας: Με την υποστήριξη του Montpellier Danse 2024, προγράμματος δημιουργικής έρευνας στο διεθνές κέντρο χορού Agora, με την υποστήριξη του Ιδρύματος BNP Paribas, του CND – Centre National de la Danse στο Παντέν, του Maison des Métallos στο Παρίσι, του Charleroi Danse, της Cocoteraie des Arts στην Ακτή Ελεφαντοστού, του Artus Studio στη Βουδαπέστη, του Trident, Scène Nationale του Χερβούργου, του MC 93 – Μεγάρου Πολιτισμού της Seine-Saint-Denis στο Μπομπινί.

JOSEF NADJ

Ο Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ] αντιλαμβάνεται την εργασία του στο χορό ως δημιουργία ενός νέου χώρου συναντήσεων. Πέρα ​​από το ρόλο του ως χορογράφου, είναι ένας καλλιτέχνης χωρίς σύνορα και χωρίς περιορισμούς.

Χορευτής, εικαστικός και φωτογράφος, δημιουργεί μια ποιητική και γεμάτη πάθος απεικόνιση της ανθρωπότητας. Βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων μορφών και εξερευνά αδιάκοπα την ανθρωπότητα για να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αλήθειά της. Στη διάρκεια της καριέρας του, από το Canard Pékinois (1987) έως το Mnémosyne (2018), ο Josef Nadj έχει ασχοληθεί με απαιτητικές και δυναμικές χορογραφίες στις οποίες εναλλάσσονται η βαρύτητα και η ελαφρότητα, η βαθιά παρατήρηση και το χιούμορ. Είτε προσεγγίζει το έργο σημαντικών συγγραφέων (Beckett, Kafka, Michaux) είτε ενσωματώνει στο έργο του τη ζωγραφική επί σκηνής (σε εμφανίσεις με τον Miquel Barceló), ο Josef Nadj αντιλαμβάνεται ως βασικό του πρόσταγμα την πλήρη σωματική ελευθερία.

Κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, παράδοσης και μοντερνισμού, εξερευνά τη θεμελιώδη σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο τον εαυτό του. Για τον Nadj, ο χορός αποτελεί ενσάρκωση του ανθρωπισμού.

Με τα χρόνια, τα έργα του Josef Nadj έχουν γίνει σημεία αναφοράς στο σύγχρονο χορό. Πέρα ​​από την επιρροή του σε κρατικό επίπεδο (Carte Blanche στην Grande Halle de La Villette του Παρισιού το 2014· Associated Artist στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2006 που του απέδωσε και επίσημα τον τίτλο του «δημιουργού χωρίς σύνορα»), η δουλειά του έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα έργα του έχουν τύχει θερμής υποδοχής σε σχεδόν 50 χώρες, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 400.000 θεατές σε φορείς διεθνούς κύρους. Αντλώντας έμπνευση από τους μεγάλους μύθους της ανθρωπότητας, και διασταυρώνοντας τις καλλιτεχνικές τεχνικές με πολιτισμικές αναφορές, ο Josef Nadj έχει αναπτύξει έναν παγκόσμιο κώδικα.

Από το 1995 έως το 2016, ο Josef Nadj διετέλεσε διευθυντής του Centre Chorégraphique National της Ορλεάνης. Το 2017, ίδρυσε τη νέα του ομάδα, Atelier 3+1, στο Παρίσι.