Παραστάσεις Χορός στην πόλη

16.7 | 21:00

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

PIERGIORGIO MILANO

DENTI

Πληροφορίες παράστασης

Denti είναι η ιταλική λέξη για τα δόντια.

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, η απώλεια δοντιών συνδέεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, με αισθήματα ζήλιας και με την ανάγκη να φύγει κάποιος από την πατρίδα του.

Το Denti είναι ένα ταξίδι μέσα από τις φυσικές αισθήσεις και τη μνήμη των αισθήσεων, μία πάλη ανάμεσα στη δυσκολία του να φύγεις και στην επιθυμία να ξεχάσεις. Έχει να κάνει με την αδυναμία μας να αφεθούμε, με το αίσθημα του παγιδευμένου, με την ψευδαίσθηση του επαναπατρισμού, με την αίσθηση της πτώσης, με την επιθυμία να τραβήξουμε την προσοχή και με την ανάγκη να μείνουμε κρυμμένοι.

Το έργο έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της απώλειας, της μοναχικότητας και της επιθυμίας.

 

Το Denti είναι αυτό που απομένει.

Είναι η φωνή που μπορούμε ακόμα να ακούσουμε.

Είναι η επιθυμία μας είναι να αρπαχτούμε από αυτό που φεύγει, να το κυνηγήσουμε με νύχια και με δόντια.

 

Το Denti είναι μια Τραγικωμωδία.

Διερεύνησα το πώς το σώμα συγκεντρώνει τις αισθήσεις για να τις ελευθερώσει ξανά, το πώς η μνήμη αποθηκεύει τις ευχές και ξεχνά τους εφιάλτες. Ανακάλυψα έναν χαρακτήρα χαμένο στις δικές του αναμνήσεις, που η ευαισθησία δεν του επιτρέπει να μείνει στα πόδια του και η παρορμητικότητα δεν του επιτρέπει να μην ξανασηκωθεί. Έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αντισταθεί στη μεταμόρφωση, αλλά, όπως ένα δόντι, έχει βαθιές ρίζες.

Τα έχω επεξεργαστεί όλα αυτά μέσα από το δικό μου σωματικό λεξιλόγιο, μεταφράζοντας όλες τις αισθήσεις που έχω βιώσει σε κίνηση, επιτρέποντας στον χορό μου να λειτουργήσει ως οδηγός και ως θεραπευτής.

 

Βραβείου κοινού «MasDanza» 2009 στο Λας Πάλμας (Γκραν Κανάρια)

Α’ Βραβείο Factory Dance Competition 2011 στη Fabbrica (Ευρώπη)

A’ Bραβείο Baltic Dance Competition 2012 στο Γκντανσκ (Πολωνία)

 

Η παράσταση DENTI του Piergiorgio Milano παρουσιάζεται στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Wallonie-Bruxelles International.

 Χορευτικό σόλο σύντομης διάρκειας, «ένας αγώνας κρυμμένος στις πτυχές ενός σακακιού»

  • Χορογραφία: Piergiorgio Milano
  • Ερμηνεία: Piergiorgio Milano
  • Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Brune Campos, Claudio Stellato
  • Μουσική: “Mi par d’udir ancora”, σύνθεση του Georges Bizet, ερμηνεία του Enrico Caruso, “Il valzer di un giorno”, σύνθεση και ερμηνεία του Gianmaria Testa
  • Ευχαριστούμε θερμά τους: Fre Werbrouck, Natalia Medina, Dancentrum Jette, La Raffinerie Bruxelles

Ο Piergiorgio Milano [Πιερτζόρτζιο Μιλάνο] ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 σπουδάζοντας στη Σχολή Τσίρκου FLIC του Τορίνο. Το 2004, μετακόμισε στην Τουλούζη όπου σπούδασε στο Le Lido National Centre for Circus Arts. Η περίοδος αυτή υπήρξε κομβική για την εξέλιξή του και κατά τη διάρκειά της ακολούθησε την κλίση του στο σύγχρονο χορό. Στη συνέχεια αποφάσισε να μετακομίσει στο Άμστερνταμ όπου, το 2006, σπούδασε στη Σχολή SNDO (School for New Dance Development). Την ίδια περίοδο έγινε συνιδρυτής της κολεκτίβας 320chili, μίας από τις πρώτες σύγχρονες ιταλικές ομάδες αφιερωμένες στο τσίρκο. Μετά από εκεί μετακόμισε στις Βρυξέλλες, οι οποίες έγιναν η έδρα του από το 2008. Από εκεί, ταξίδεψε παγκοσμίως ως ερμηνευτής σε συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς χορογράφους. Από το 2015 έχει επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στη δημιουργία και παρουσίαση δικών του έργων.