Παραστάσεις Χορός στην πόλη

22.7 | 21:00

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

LALI AYGUADÉ & AKIRA YOSHIDA

GIZAKI

Πληροφορίες παράστασης

Το Gizaki είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εμπνευσμένο από τη συνθήκη που προκλήθηκε από τον Covid-19. Στο πλαίσιο δύο χαρακτήρων που συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο, ο Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα] και η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] αναλύουν τον άνθρωπο με βάση την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι βαθιά σύνθετοι μηχανισμοί, τους οποίους δεν είμαστε καν σε θέση να κατανοήσουμε.

Η παράσταση αυτή είναι προϊόν της συνεργασίας των Lali Ayguadé και Akira Yoshida, δύο χορευτών με αξιοσημείωτη διεθνή καριέρα. Έχοντας εξοικειωθεί ο ένας με τη δημιουργική διαδικασία του άλλου μέσω εργαστηρίων, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μία σειρά από διαφορετικά έργα. Το Gizaki απετέλεσε πηγή έμπνευσης για μία ταινία μικρού μήκους παραγωγής του 2021. Εμπνευσμένοι από αυτή τη συνεργασία, αποφάσισαν να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους σε μια νέα παραγωγή, μεγάλου μήκους αυτή τη φορά, που θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του 2022.

 

Η παράσταση GIZAKI των Lali Ayguadé και Akira Yoshida παρουσιάζεται στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

 

 

  • Χορογραφία & Ερμηνεία: Lali Ayguadé, Akira Yoshida
  • Παραγωγή & Εκπροσώπηση: Big Story Productions
  • Με συνθέσεις των: Fanny Thollot & Jozef van Wissem

Δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Nunart BCN και του L’Obrador – Espai de Creació

LALI AYGUADÉ

Γεννημένη το 1980, η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] σπούδασε στο Institut del Teatre της Βαρκελώνης και στη σχολή P.A.R.T.S. υπό τη διεύθυνση της Anna Teresa de Keersmaeker.
Υπήρξε μόνιμο μέλος της ομάδας Akram Khan Company σε πολυάριθμες παραγωγές, και έχει συνεργαστεί με τους Hofesh Schechter, Roberto Olivan, Marcos Morau and Baró d’Evel, μεταξύ άλλων γνωστών δημιουργών. Από το 2013, διευθύνει την δική της ομάδα, με την οποία έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις Kokoro, iU Mi και Hidden, έργα που κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας συνδυάζοντας τον χορό και το θέατρο. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών όπως με την τραγουδίστρια Joana Gomila, τον χορογράφο Marcos Morau, τους χορευτές/χορογράφους Guilhem Chatir και Akira Yoshida. Επιπλέον, έχει χορογραφήσει έργα για άλλες ομάδες χορού όπως η Tanz Bielefeld και η Bhodi Project.
Το 2010, υπήρξε υποψήφια ως κορυφαία χορεύτρια στα Βραβεία Κριτικών του Λονδίνου και το 2014 ως καλύτερη χορογράφος. Το 2016, ήταν υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης χορεύτριας στα Βραβεία Crítica Recomana.cat της Βαρκελώνης. Έλαβε μέρος ως πρωταγωνίστρια στη μικρού μήκους ταινία Timecode, η οποία διακρίθηκε μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ των Καννών, Γκόγια και Γκαουντί, ενώ επελέγη να διαγωνιστεί και στα Βραβεία Όσκαρ.

 

AKIRA YOSHIDA

Ο Akira Yoshida [Ακίρα Γιοσίντα] (Παμπλόνα, Ισπανία) είναι χορευτής προερχόμενος από τον χώρο του Breaking, ενώ συνδυάζει το σύγχρονο χορό και το θέατρο. Ξεκινώντας από το δρόμο, σπούδασε κατόπιν στην Πειραματική Σχολή Χορού του Ζάλτσμπουργκ SEAD μετά από υποτροφία της τοπικής κυβέρνησης της αυτόνομης κοινότητας Ναβάρας. Έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως οι QuieroTeatro, Hungry Sharks, Roberto Oliván Performing Arts, Physical Momentum, Lali Ayguadé Company, Ceren Oran κ.ά. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Yoann Bourgeois  για την επίδειξη μόδας του Louis Vuitton (2022) καθώς και με την ομάδα του Julyen Hamilton για το έργο Allen’s Line. Έχει δημιουργήσει τα βραβευμένα ντουέτα Hito (με τον Chey Jurado) και Gizaki (με την Lali Ayguadé) καθώς και το Ahotsak (με την Ziomara Hormaetxe). Επίσης έχει δημιουργήσει δύο δικά του σόλο με τίτλο Home και Burial of the Bark. Χορεύει, χορογραφεί και παραδίδει σεμινάρια ανά τον κόσμο.