Παραστάσεις Κεντρική Σκηνή

14.07 | 21:00 | 65’

15.07 | 22:00 | 65’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

TAO DANCE THEATER

11

Πληροφορίες παράστασης

Πώς κινείται το σώμα; Η κίνηση προκύπτει αυθόρμητα ή ενεργοποιείται από μια εξωτερική δύναμη; Ποια όρια χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε τον εαυτό μας; Ο χορός υπάρχει για να διερευνά αυτά τα ερωτήματα.

Το 11 είναι η 11η παραγωγή της παγκοσμίου φήμης σειράς Numerical Series του χορογράφου Tao Ye [Τάο Γιε]. Ο τίτλος αντιπροσωπεύει τόσο τον αριθμό 11 όσο και δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα 1. Το νόημά του δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο μέσα από τα μάτια του κάθε θεατή και να συνδεθεί με αυτό που χρειάζεται εκείνος να εκφράσει.

Στο 11, οι χορευτές συμμορφώνονται με έναν κανόνα που είναι ταυτόχρονα απελευθερωτικός αλλά και περιοριστικός: Οι κινήσεις του κάτω μέρους του σώματός τους είναι αυστηρά χορογραφημένες, αλλά οι κινήσεις του πάνω μέρους είναι εντελώς αυτοσχέδιες. Κάθε χορευτής ακολουθεί το δικό του ανεξάρτητο μονοπάτι. Ο χώρος περιστροφής των γοφών τους, ο προσανατολισμός των γονάτων τους και κάθε βήμα των ποδιών τους είναι προκαθορισμένα, ενώ οι ώμοι, οι αγκώνες, οι καρποί, η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι τους είναι ελεύθερα να κινούνται με διαφορετικούς και τυχαίους τρόπους. Πώς βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικότητας του ατόμου και του πλαισίου της ομάδας; Το 11 λειτουργεί με βάση του μια βαθύτερη κατανόηση γύρω από το τι συνιστά μοναδικότητα και γύρω από το πώς προκύπτει η ελευθερία. Προβάλλει επίσης την προσπάθεια των καλλιτεχνών να κατακτήσουν την ελευθερία όταν έρχονται αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς.

Με αφετηρία τους αυτό το συνδυασμό περιορισμών και ελευθερίας, 11 χορευτές κινούνται μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και αγκαλιάζουν την αρμονία που προκύπτει από τις διαφορές τους.

Αυτό το έργο σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του Tao Ye να ενσωματώσει διαφορετικές διαστάσεις της μουσικής στο έργο του. Ο Tao Ye αντιλαμβάνεται τη μουσική ως μια εξωτερική κατάσταση που αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως τα μόρια που συγκρούονται με αιωρούμενα σωματίδια, αφήνοντας τα αποτυπώματά τους στο χρόνο και στο χώρο. Το 11 αποτελείται από 11 σύντομα χορευτικά κομμάτια. Ο μουσικός Xiao He [Ζιάο Χε] πειραματίστηκε με διαφορετικά όργανα και δημιούργησε 11 ανεξάρτητα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής σε διαφορετικά στυλ. Η παράσταση του 11 αποτελεί έτσι τόπο συνάντησης για τη φαντασία των δημιουργών της.

 • Χορογραφία: Tao Ye
 • Μουσική Σύνθεση: Xiao He
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Ma Yue, Tao Ye
 • Σχεδιασμός Κοστουμιών: Duan Ni
 • Δημιουργία Κοστουμιών: DNTY
 • Χορεύουν: Huang Qiqi, Yan Yulin, Xu Fujin, Tong Yusheng, Li Siyu, Liu Yiren, Sun Leirui, Wu Zhenkai, Li Jiayu, Cheng Leting, Wan Lu

Το TAO Dance Theatre είναι οργανισμός σύγχρονου χορού που ιδρύθηκε από τους Tao Ye [Τάο Γιε], Duan Ni [Ντουάν Νι] και Wang Hao [Γουάνγκ Χάο] το 2008. Είναι η πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού στην Κίνα που προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο Lincoln Center Art Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και στο Theatre de la Ville στη Γαλλία. Έχουν επίσης προσκληθεί στο Αμερικανικό Φεστιβάλ Χορού (ADF), όπου και υπήρξαν τιμώμενοι καλλιτέχνες. Το Θέατρο Sadler’s Wells στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται μαζί τους σε σταθερή βάση και τους έχει καλέσει να εμφανιστούν στο Λονδίνο έξι φορές.

Τα έργα της Numerical Series, που δημιουργήθηκαν από την ομάδα με αφετηρία μία σαφή δημιουργική ιδέα και την προβολή μιας καθαρής σωματικότητας, έχουν περιοδεύσει σε πέντε ηπείρους, σε περισσότερες από 40 χώρες και πάνω από 100 διαφορετικά φεστιβάλ τέχνης. Η ομάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον θεατών κάθε είδους, καθιστώντας τους έναν από τις πλέον περιζήτητους οργανισμούς σύγχρονου χορού στη διεθνή σκηνή.

Όσον αφορά τη διεπιστημονική και διακαλλιτεχνική δράση της, η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε ένα ευρύ φάσμα χώρων, όπως τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής αρένας, η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, το Μουσείο Τέχνης και Επιστήμης της Σιγκαπούρης, το Aranya Seaside Stage, το Μέγαρο της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σαγκάης και η Διεθνής Εβδομάδα Σχεδίου του Πεκίνου. Στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού το 2015, η εταιρεία προσκλήθηκε να συνεργαστεί επιτόπου με την εταιρεία Y-3 του Ιάπωνα σχεδιαστή Yohji Yamamoto. Το 2019, το Tao Dance Theater και το Cloud Gate Dance Theatre ένωσαν τις δυνάμεις τους στην παραγωγή Exchange, περιοδεύοντας σε περισσότερες από δέκα πόλεις της Κίνας. Το 2021, η αυτοσχέδια παράσταση Infinite Walking περιλαμβανόταν στη λίστα καυτών αναζητήσεων του TikTok για αρκετές εβδομάδες συνεχόμενα. Δεκάδες χιλιάδες θεατές μιμήθηκαν το body-free-walking-style και τα σχετικά βίντεο παίχτηκαν σχεδόν 500 εκατομμύρια φορές.

Ο Alastair Macaulay, επικεφαλής κριτικός τέχνης για τους New York Times, περιέγραψε το έργο του χορευτικού συγκροτήματος ως «θεατρική δύναμη και εξουσία. Ο αθλητικός έλεγχος (των χορευτών) είναι αξιοσημείωτος. Ισχυρή κίνηση… σωματικότητα και ορμή… εξαιρετική και γοητευτική». Το περιοδικό Time Out New York συμπεριέλαβε την παράσταση της ομάδας στις «10 καλύτερες χορευτικές παραστάσεις του 2014», καθιστώντας τους τη μοναδική ομάδα ασιατικής προέλευσης στη λίστα. Το 2023, το TAO Dance Theatre βραβεύτηκε με το Αργυρό Λιοντάρι στο Χορό στη Biennale της Βενετίας.

Το 2021, το Tao Dance Theater ίδρυσε την καλλιτεχνική και εμπορική προέκταση DNTY και το Studio TAO. Η DNTY συνδυάζει την καλλιτεχνική αναζήτηση με ρούχα που «ακολουθούν το σώμα», εμπνευσμένα από το στυλ δημιουργικών ατόμων σε όλους τους τομείς. Το Studio TAO «δίνει έμφαση σε περισσότερους σωματότυπους», εγκαινιάζοντας το «Σύστημα Κυκλικής Κίνησης», ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ανακαλύψουν ότι «το σώμα μπορεί ακόμα να κινείται με αυτό τον τρόπο», βιώνοντας και εξερευνώντας τις απεριόριστες δυνατότητες του.

 

 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Tao Ye, Duan Ni
 • Διεύθυνση Οργανισμού: Wang Hao
 • Διεύθυνση Προβών: Huang Qiqi
 • Τεχνική Διεύθυνση: Ma Yue
 • Παραγωγή & Διεύθυνση Έργου: Jun Jun
 • Εκτελεστικός Συντονισμός: Tai Yuanxu
 • Εικαστική Διεύθυνση: Fan Xi
 • Διευθύνων Σύμβουλος DNTY: Ning He
 • Συντονισμός Περιοδείας: Jun Jun, Tai Yuanxu