Παραστάσεις Χορός στην πόλη

19.07 | 21:00

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

SITA OSTHEIMER COMPANY

TWO, PART I & PART II

Πληροφορίες παράστασης

Η παράσταση Two διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι σύνθετες διαπροσωπικές σχέσεις σχηματίζονται και διαμορφώνονται μέσα στην πολυπλοκότητα και το ατελείωτο χάος της σύγχρονης ζωής. Πώς χτίζουμε και πώς θωρακίζουμε σχέσεις ζωής σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν η αδιαφάνεια, η πολυμορφία και ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινής επικοινωνίας; Ποια υπαρξιακά διλήμματα, ποια ένστικτα και ποιοι φόβοι διαμορφώνουν το περίγραμμα των σχέσεών μας; Μέσω του χορού και της σωματικότητας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Βασιζόμενοι σε αυτήν την ενσωματωμένη σοφία, οι χορευτές αξιοποιούν την κίνηση ως εργαλείο που ξεπερνά τα όρια της γλώσσας, χρησιμοποιώντας την για να επικοινωνούν, να αμφισβητούν και να προκαλούν ο ένας τον άλλον, ενθαρρύνοντας τη μεταμόρφωση και τη διαρκή δημιουργία. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, μπερδεύονται, πλησιάζουν και απομακρύνονται, συγκρούονται, αλλά παραμένουν δεμένοι μεταξύ τους. Η παράσταση Two εκτυλίσσεται σε δύο μέρη.

 

Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 

 

Η παρουσίαση της παράστασης στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Κεφαλαίου Μετάκλησης Παραστάσεων NATIONALES PERFORMANCE NETZ για τον Χορό, το οποίο και χρηματοδοτείται από την Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης.

 

  • Χορογραφία: Sita Ostheimer
  • Ερμηνεία: Πρώτο μέρος: Sita Ostheimer, Attila Rónai, Elena Martello / Δεύτερο μέρος: Sita Ostheimer, Attila Rónai
  • Μουσική: Πρώτο μέρος: Yehezkel Raz / Δεύτερο μέρος: Sita Ostheimer

SITA OSTHEIMER

Η Sita Ostheimer [Σίτα Όστχαιμερ] είναι χορογράφος με έδρα της το Βερολίνο. Το 2017 ίδρυσε την Sita Ostheimer Company, μία διακαλλιτεχνική πλατφόρμα που συγκεντρώνει δημιουργούς από τους χώρους του χορού, της μουσικής σύνθεσης και του φωτισμού. Εξοικειωμένη με την κινησιολογική γλώσσα χορογράφων όπως οι Hofesh Shechter, Itzik Galili και Krisztina de Châtel, με τους οποίους συνεργάστηκε για πολλά χρόνια, η Ostheimer εστιάζει σήμερα στην ανάπτυξη και εμβάθυνση της προσωπικής της κινησιολογικής αισθητικής, φιλοσοφίας και χορογραφικής ποίησης. Από το 2017, έχει εργαστεί πάνω σε πολυάριθμες παραγωγές με την εταιρεία της, καθώς και πάνω σε αναθέσεις που έχει αναλάβει για φορείς όπως είναι το Staatstheater Kassel, το Hessische Staatsballett Wiesbaden, το Stadttheater Pforzheim, το Volkstheater Rostock, οι Verve Postgraduate Company — Northern School of Contemporary Dance Leeds και Bodhi Project Postgraduate Company – Sead Experimental Academy of Dance Salzburg, και πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Folkwang University Essen, HfMT Köln, και Linz Αnton Bruckner Private University. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, τη Σλοβενία, τη Νότια Αφρική και την Ελβετία.

 

ATTILA RÓNAI

Ο Attila Rónai [Αττίλα Ρόναϊ] έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ομάδες χορού στην Ουγγαρία: Σε αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι Inversedance-Fodor Zoltán, Gangaray Dance Company, PR-Evolution Dance Company, Central-European Dance Theatre και Eva Duda Dance Company. Το 2013 εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας kwaad bloed του χορογράφου Ugo Dehaes στο Βέλγιο για τη δημιουργία της παράστασης Grafted. Την ίδια χρονιά του έγινε πρόταση να μαθητεύσει για έναν χρόνο με την ομάδα Hofesh Shechter Company, κάτι που τον οδήγησε σε επταετή θητεία ως σταθερό μέλος της ομάδας. Πέρα από τη δράση του ως ερμηνευτής, είναι εισηγητής σε πολλά διεθνή εργαστήρια και μαθήματα. Υπήρξε επίσης βοηθός του Hofesh Shecter στη δημιουργία του για την Göteborg Operans Danskompani.

Το 2019 ο Attila δημιούργησε το δικό του χορογραφικό έργο για την Nuova Officina della Danza στο Τορίνο. Το 2021 ξεκίνησε να συνεργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε συνεργασίες με την ομάδα HODWORKS της Adrienn Hód και με τη Λυρική Σκηνή της Lyon. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια νέα παράσταση για την Eva Duda Dance Company στη Βουδαπέστη και έγινε μέλος της Sita Ostheimer Company το 2022 με εμφανίσεις στις πιο πρόσφατες δουλειές της χορογράφου, The Inevitable and You και τη νέα εκδοχή του TWO.

 

ELENA MARTELLO

Η Elena Martello [Ελένα Μαρτέλο] γεννήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας και εργάζεται ως χορεύτρια και ερμηνεύτρια. Μετά την αποφοίτησή της από το TAF Formazione Bartolomei στη Ρώμη, συνέχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην Ιταλία και στο εξωτερικό, μελετώντας το έργο διαφόρων χορογράφων όπως οι Hofesh Shechter, Michele Rizzo, Daniele Albanese και Marco Torrice. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές, αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο RomaTre με πτυχίο στις Αρχιτεκτονικές Επιστήμες. Από το 2016 η Elena εμφανίζεται στην παράσταση MONARCH: ANTIGONE της ομάδας Mattia de Virgiliis. Έκτοτε έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με την ομάδα χορού E.Sperimenti. Το 2022 εντάχθηκε στην ομάδα της Sita Ostheimer, συμμετέχοντας στην παράσταση The Inevitable and You.