Παραστάσεις Κεντρική Σκηνή

18.07 | 22:00 | 75’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

OUT INNERSPACE DANCE THEATRE

BYGONES

Πληροφορίες παράστασης

Η παράσταση Bygones μάχεται το παρελθόν που προσκολλάται στο παρόν, έναν ψυχικό συνδετικό ιστό που διατρέχει τον χώρο, τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τον χρόνο. Εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ δημιουργίας και καταστροφής και τη σχέση μορφής και αμορφίας. Αβέβαια περάσματα μέσα στα ερείπια, εξαγριωμένοι ρακοσυλλέκτες που χλευάζουν όσα μας καθιστούν ευάλωτους: τις αδυναμίες εκείνες που μας ωθούν στην καταστροφή, την αποσύνδεση και την αδράνεια. Οι χορευτές βρίσκονται σε συνεχή ροή. Μια φυσική ανομία διαταράσσει την υλική πραγματικότητα, ανατρέπει τη λογική και μας καλεί σε νέες προσεγγίσεις. Η αλλαγή αποτελεί το πρόβλημα και τη λύση την ίδια στιγμή, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης και της επανασύνδεσης.

Η κίνηση είναι σαφής, λεπτομερής και δεξιοτεχνική. Η απόκοσμη αρχιτεκτονική, το κουκλοθέατρο και οι ψευδαισθήσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον απατηλών αντικειμένων και υπερφυσικών εαυτών. Το Bygones γιορτάζει εν τέλει την ικανότητά μας να ενδυναμωθούμε μέσα από όσα ξεπερνάμε και να οδηγηθούμε στην ομορφιά μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Οι Out Innerspace Dance Theatre & Film Society δημιουργούν συναρπαστικά έργα σύγχρονου χορού με επιρροές από διάφορες τέχνες. Καινοτόμα αλλά και προσβάσιμα την ίδια στιγμή, ξεπερνούν την παραδοσιακή αισθητική και τις κλασικές φόρμες με ανεξάντλητη ευρηματικότητα. Μέσω διαρκούς έρευνας και συνεχούς πειραματισμού, οι Out Innerspace επιμένουν στην αμφισβήτηση των προκαταλήψεων γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε, να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στον σύγχρονο χορό. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές David Raymond [Ντέιβιντ Ρέιμοντ] και Tiffany Tregarthen [Τίφανι Τρεγκάρθεν] προκαλούν ο ένας τον άλλον να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του προκειμένου να εκθέσουν την κοινή φωνή τους, χωρίς να δέχονται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο πειραματίζονται με τα παραδοσιακά ιδιώματα του χορού. Στοχεύοντας εξίσου στην ψυχαγωγία αλλά και στη συγκινησιακή φόρτιση, συνδυάζουν τις αντιπαραθέσεις τους για να δημιουργήσουν ένα σύνθετο και βαθειά συμβολικό χορευτικό λεξιλόγιο. Αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη εμπειρία ως ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης και χρησιμοποιούν την ενδελεχή έρευνα, το εντατικό ελεύθερο παιχνίδι και την ακούραστη παρατήρηση για να δημιουργήσουν κάτι νέο και ολοένα μεταβαλλόμενο.

Ο David Raymond και η Tiffany Tregarthen συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της σειράς σόλο του David που παρουσιάστηκαν στο Eastside Cultural Crawl το 2004. Παρακινούμενοι από τους αντιθετικούς σωματότυπους τους και την κοινή δίψα τους για ευρηματικότητα στην κίνηση, συνέχισαν να εκπαιδεύονται και να εργάζονται μαζί, ξεκινώντας έναν αδιάκοπο δημιουργικό διάλογο που προκύπτει από την αμφισβήτηση του ενός για τις χορευτικές παρορμήσεις και ιδεολογίες του άλλου. Από το 2005 έως το 2007, συνέχισαν να αναπτύσσουν τη συνεργασία της μέσω ενός residency με επίκεντρο την Αμβέρσα του Βελγίου και με τη βοήθεια της Irma Swynen, Διευθύντριας του Antwerp International Dansstage. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημιούργησαν έργα, ερμήνευσαν, μελέτησαν, δίδαξαν και πραγματοποίησαν έρευνες τόσο ατομικά όσο και από κοινού, ενώ διερεύνησαν επίσης για πρώτη φορά την σύνδεση του βίντεο με τον χορό. Όταν επέστρεψαν στο Βανκούβερ το 2007, ο David και η Tiffany προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Vancouver, με αποτέλεσμα το Out Innerspace Dance Theatre να ιδρυθεί και επίσημα.

 • Δημιουργία & Ερμηνεία: Tiffany Tregarthen και David Raymond σε συνεργασία με τους Elya Grant, David Harvey, Renée Sigouin, Jade Chong και Aiden Cass.
 • Σχεδιασμός Φωτισμών: James Proudfoot
 • Σχεδιασμός Φωτισμών Βίντεο: Eric Chad
 • Σχεδιασμός Ήχου: Kate De Lorme
 • Κοστούμια: Kate Burrows & γιλέκο: Hajnalka Mandula
 • Σχεδιασμός Μάσκας & Χεριών Mixed Media: Lyle Reimer (LyleXOX)
 • Διεύθυνση Σκηνής: Ying-Jye Han
 • Διεθνής Εκπροσώπηση: Brent Belsher στο Belsher Arts Management
 • Διαχείριση OIS: New Works, συμπεριλαμβανομένων των Jason Dubois, Francesca Fung και Charlotte Newman
 • Διοικητικό Συμβούλιο της OIS: Dylan Connelly, Marc-Andre Boyes-Manseau, Darcy McKitrick, Michael Musacchio, Tara Fanara Palko, Manoj Shankar
 • Μουσική: Adam Asnan, Sanford Clark, Rural Colours, Lucrecia Dalt, JK FLESH, Leonor Gonzalez, Blessed Initiative, Kaboom Karavan, Kid Koala, Kali Malone, Jake Meginsky, Andrew Pekkler, Thomas Stone, Warm Stranger, Eric Thielemans
 • Η Out Innerspace αναγνωρίζει με ευγνωμοσύνη για τη δημιουργία του Bygones τη γενναιόδωρη υποστήριξη των: Συνεργατών παρουσίασης / παραγωγής Agora de la Danse (Montreal, Québec), La Rotonde (Quebec City, Québec), Dance Victoria Chrystal Dance Prize και του προγράμματος Artists in Residence στο Dance Centre.
 • Προγράμματα δημιουργικής και καλλιτεχνικής έρευνας: The Dance Centre, Theatre Freiburg, ArtSpring, ShadboltCentre for the Arts, Revelstoke Performing Arts Centre, The Yukon Arts Center και Centennial Theatre.
 • Ευχαριστούμε για τη γενναιόδωρη υποστήριξη τους φορείς: Canada Council for the Arts | Conseil des Arts du Canada, The BC Arts Council και City of Vancouver.

Ευχαριστούμε τους Kate Burrows, Eric Chad, Kate De Lorme, Elya Grant, Jessica Han, David Harvey, James Proudfoot, Lyle Reimer, Renée Sigouin, Lavinia Vago, Jade Chong και Aiden Cass για τη σημαντική και πολύτιμη συνεισφορά τους στο περιεχόμενο, τη δημιουργία και τη δράση αυτής της παράστασης και αυτής της ομάδας. Τους γενναιόδωρους ασκούμενους και σπουδαστές μας Zahra Shahab, Ellie Bishop και Talia Langtry. Τους Jason Dubois, Jenna Kraychy, Charlotte Newman, Francesca Fung, New Works, Kate Franklin και Brent Belsher για την απαραίτητη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Ευχαριστούμε τους Dance Victoria, Agora de la Danse, La Rotonde, Théâtre Hector-Charland και The Dance Center για την τόσο σημαντική υποστήριξη και εμπιστοσύνη τους στην ομάδα μας.

Η Out Innerspace έχει την τιμή να χορεύει στις μη παραχωρημένες περιοχές των πρώτων εθνών  xʷməθkwəy̓əm (Musqueam), Skwxwú7mesh (Squamish), και Səl̓ílwətaɬ (Tsleil-Waututh).

 

      

TIFFANY TREGARTHEN

Η Tiffany Tregarthen [Τίφανι Τρεγκάρθεν] γεννήθηκε στο Prince George, BC και ξεκίνησε να χορεύει τζαζ στο Οντάριο σε ηλικία 8 ετών και να χορογραφεί λίγο αργότερα. Με υπόβαθρο στις κλακέτες, το μπαλέτο, την τζαζ και το σύγχρονο χορό, επηρεάστηκε σημαντικά από τη διδασκαλία των Margo Hartley, Rosemarie Harris, Linda Klassen, Rachel Poirier και Yaming Li καθώς και από τις σπουδές θεάτρου που πραγματοποίησε στο Eastwood Arts Collegiate και στο Backstage Theatre Company. Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών στη Νέα Υόρκη με ομάδες όπως η R.A.W. της Mia Michaels, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον χορογράφο και μέντορά της Wes Veldink. Συνεργάστηκε ως χορεύτρια και χορογράφος με το POZ Dance Theatre στη Σεούλ της Κορέας για μια σεζόν, ενώ υπήρξε φιλοξενούμενη εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Hansung. Στη συνέχεια πέρασε έναν χρόνο στο Βανκούβερ δημιουργώντας μία σειρά παραστάσεων για το πρόγραμμα μπαλέτου Pacific Dance Arts παράλληλα με την ανεξάρτητη έρευνα και τις πρώτες συνεργασίες της με τον David Raymond.

Από το 2005 έως το 2007, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Βέλγιο, δημιούργησε έργα σε συνεργασία με τον David, συνδημιούργησε και ερμήνευσε έργα με την Irma Swynen, δημιούργησε έργα για το Ωδείο της Γάνδης στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο Fontys Dance στην Ολλανδία, ενώ παρακολούθησε και παρέδωσε σεμινάρια στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία συναντώντας σημαντικούς δασκάλους, όπως οι Anne Van den Broek, Lenka Jariskova, Ben Bergsman και Hans Tappendorf. Επιστρέφοντας στο Βανκούβερ, η Tiffany εξακολούθησε να αφοσιώνεται στην πρακτική της και στη φόρμα της ως σκηνοθέτις, ερμηνεύτρια, δημιουργός και εκπαιδευτικός. Οι ανεξάρτητες συνεργασίες της περιλαμβάνουν μία ανάθεση για τα Les Grands Ballets Canadiens de Montreal ως νικήτρια του Κρατικού Διαγωνισμού Νέων Χορογράφων, καθώς και εμφανίσεις δίπλα σε καλλιτέχνες / ομάδες όπως οι Simone Orlando, The Turning Point Ensemble, Gao Jinzi / The Beijing Modern Dance Company, The Vancouver Opera, Move: The Company και Julia Sasso ενώ συνεργάστηκε ως χορογράφος με φορείς μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Simon Fraser, οι Brief Encounters, το Here to Go, κ.ά. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με τους Wen Wei Dance και Justine Chambers ενώ συνεχίζει την ποικιλόμορφη και μακροχρόνια ενασχόλησή της με το χορό σε όλα τα επίπεδα.

 

DAVID RAYMOND

Ο David Raymond [Ντέιβιντ Ρέιμοντ] γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Penticton, BC. Ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στις κλακέτες σε ηλικία τεσσάρων ετών. Οι σπουδαίοι δάσκαλοι και μέντορές του τον βοήθησαν να αναπτύξει μία προσωπική μεθοδολογία με ρίζες στους urban, κλασικούς και σύγχρονους χορούς. Ξεκινώντας τη χορευτική καριέρα του από τις κλακέτες στο Βανκούβερ, συνέχισε να εξερευνά άλλα είδη χορού, σχηματίζοντας μια συλλογικότητα με την ονομασία Over the Influence, η οποία αποτελείται από τέσσερις χορευτές δρόμου που ακολουθούν κοινή εκπαίδευση και παίζουν μαζί. Η δίψα του Ντέιβιντ για νέες κινησιολογικές προσεγγίσεις τον οδήγησε σύντομα στην διερεύνηση εναλλακτικών προσεγγίσεων για τις θεμελιώδεις αρχές του και στη διαμόρφωση της προσωπικής χορογραφικής φωνής του.

Το 2004, ο David συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Tiffany πάνω σε μια σειρά ατομικών ερευνών και μετά από ένα χρόνο συνεχούς συνεργασίας πραγματοποίησαν από κοινού ένα διετές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας στην Αμβέρσα για να εμβαθύνουν στη δημιουργική τους συνεργασία και να αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα κίνησης. Κατά την περίοδο αυτή, ο David εκδήλωσε επίσης να το ενδιαφέρον του για το βίντεο, εξερευνώντας τρόπους με τους οποίους μπορούσε να απαθανατίσει και να υποστηρίξει τον χορό με αυτό. Δημιούργησε επίσης έργα για μια πλειάδα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπούδασε δίπλα σε διεθνείς εκπαιδευτικούς και υπήρξε φιλοξενούμενος εκπαιδευτικός ο ίδιος στην Rotterdamse Danssacademie. Το έργο του David έχει ως αφετηρία του τον φόβο και την περιέργειά μας για τα πράγματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω μας. Εκτός από το χορό, γυρίζει και σχεδιάζει παραγωγές βίντεο για το θέατρο αλλά και για εικαστικές εγκαταστάσεις. Εκτός από τη δουλειά του με την Tiffany και το Out Innerspace, ο David έχει τη χαρά να συμμετέχει ως χορογράφος και ερμηνευτής στις παραστάσεις των The 605 Collective και Wen Wei Dance. Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες άλλες συνεργασίες με ομάδες και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι the response., Dana Gingras, Simone Orlando, Beijing Modern Dance, The Vancouver Opera και Move: The Company.

Ο χορός τον έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Τσεχία, την Ολλανδία, τη Βοσνία και τις ΗΠΑ. Το 2011 ο David τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας Isadora.