Παραστάσεις Black Box

18.7 | 19:30 | 65΄

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Maria Fonseca

DEN.TRO

Παρακαλούμε ενημερωθείτε εδώ σχετικά με τις οδηγίες για την προσέλευση και την παραμονή του κοινού στους χώρους των παραστάσεων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.

 

Πληροφορίες παράστασης

Αναρωτιέμαι τώρα πώς είναι δυνατόν κάποιος να δει καθαρά, αν δεν βλέπει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει αλλαγή από τη σκιά στο φως, ούτε από την αδράνεια στην κίνηση, χωρίς συναίσθημα … το συναίσθημα είναι μια αλχημική φωτιά … [μια] προνομιακή πηγή συνείδησης. 

Καρλ Γιουνγκ

 

Το DEN.TRO είναι ένα εσωτερικό ταξίδι στον ναό του σώματος. Μια αναζήτηση του εαυτού. Φως, σκιά, συνειδητότητα και ασυνείδητο. Η συνάντηση και ο αποχωρισμός στον χώρο και τον χρόνο της δημιουργίας. Είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας ή ελεύθεροι να αλλάξουμε; 

Η Maria Fonseca [Μαρία Φονσέκα] προτείνει το σώμα ως ζωντανό γλυπτό, ως φλέβα επικοινωνίας, ως αποθήκη αναμνήσεων και συναισθημάτων, που διαμορφώνονται από τις εμπειρίες της ζωής. Στην προσπάθειά της αυτή βυθίζεται στη σκέψη δύο μεγάλων φιλοσόφων, του Carl Jung και του Alan Watts, αναζητώντας μία ή περισσότερες καταστάσεις παρουσίας και προοπτικής. Το DEN.TRO είναι μια διερεύνηση εσωτερικών καταστάσεων, που συνδυάζει σωματικότητα και φαντασία και προσεγγίζει θέματα σχετικά με το μέλλον του σώματός μας, ως σπιτιού μας, και το μέλλον του πλανήτη μας. 

«Δεν πρόκειται για ένα σόλο έργο για εμένα αλλά για τον κόσμο και τον Άλλο, που είμαι εγώ. Μου αρέσει να αισθάνομαι σαν ένας άδειος καμβάς, ικανή να ενσωματώσω την ελευθερία της έκφρασης και να ενωθώ με άλλους καλλιτέχνες που επιδιώκουν να υπερβούν τα όριά τους.»

  • Χορογραφία & ερμηνεία: Maria Fonseca
  • Βοηθός πρόβας: Sandra Rosado & Ekin Bernay
  • Μουσική: Luis Fernandes (με αποσπάσματα από τη σονάτα για σόλο βιολί του Γ. Σ. Μπαχ, σε ερμηνεία Kristóf Baráti, και της φωνής του Alan Watts)
  • Φωτισμός: Jorge Rosado (προσαρμοσμένος στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας)
  • Κοστούμια: Maria Jose, με τη συνδρομή της Maria Fonseca
  • Τεχνική διεύθυνση: Pedro Bilou      
  • Με την υποστήριξη της Fundação Calouste Gulbenkian. Residencies: O Espaço do Tempo, DeVIR CApa, Pólo Cultural das Gaivotas, Companhia Olga Roriz

Η Maria Fonseca [Μαρία Φονσέκα] είναι Πορτογαλίδα χορεύτρια. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο University of the Arts London και αποφοίτησε από το London Studio Centre, με ειδίκευση στον Θεατρικό Χορό και πτυχιακή εργασία με θέμα την πνευματικότητα και τον χορό. Με έδρα το Λονδίνο, έχει συνεργαστεί με ποικίλους καλλιτέχνες διεθνώς, όπως τον Russell Maliphant για το ντοκιμαντέρ Nureyev (2018), τους Pascal Merighi και Sebastien Ramirez (Sadler’s Wells), Aoi Nakamura και Esteban Fourmi, John Ross – Matthew Bourne Choreographer Awards, Protein Dance, Jean Abreu Dance, Jack Murphy, Ivan Blackstock (Adidas), BBC2 – Lucie Pankhurst, Ekin Bernay, Block Universe, Ollie Palmer (V&A Museum), Jasper van Luijk, Company Idem (Ελβετία), Jann Gallois – Cie Burnout (Γαλλία) και Miguel Moreira – Utero (Πορτογαλία). Έργα της είναι το Muladhara, για το Design for Dance, σε συνεργασία με τη σχολή Central Saint Martins (2010), το Red Tears, ένα ντουέτο με τον Ekin Bernay (2014), το IDADE και το The Beauty Of Aging (2016), τα οποία παρουσιάστηκαν στο The Place, και το TRIMURTI, που συνδυάζει ζωγραφική και περφόρμανς (CAAA-Portugal). Το DEN.TRO είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία της (2020).