Παραστάσεις Κεντρική Σκηνή

22.07 | 22:00 | 75’

23.07 | 21:00 | 75’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

MARCO DA SILVA FERREIRA

CARCAÇA

Πληροφορίες παράστασης

Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών

Στο CARCAÇA, ο Marco da Silva Ferreira [Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα] χρησιμοποιεί τον χορό ως εργαλείο για τη διερεύνηση της δομής των κοινοτήτων, για τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης και για την έννοια της πολιτιστικής αποκρυστάλλωσης. Η χορογραφία, στην οποία τα άλματα πυροδοτούν και επιταχύνουν τη δράση, οδηγεί το ζωντανό σώμα προς την ανθεκτικότητα και τη συνοχή, σε μία πράξη επαναστατική και καρναβαλική συγχρόνως. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2020 από τη χορευτική παράσταση CORPOS DE BAILE που πραγματοποιήθηκε στην Companhia Nacional de Bailado.

Οι 10 ερμηνευτές του καστ σχηματίζουν μια συλλογικότητα, διερευνώντας τη συλλογική τους ταυτότητα μέσω της φυσικής, διαισθητικής και ανεπιτήδευτης ροής του σώματος, του χορού και της πολιτιστικής δημιουργίας. Ξεκινούν με οικεία βήματα, προερχόμενα από το clubbing, τη ballroom κουλτούρα, τα cypher battles και τα studio χορού για να προσεγγίσουν στη συνέχεια τυποποιημένους και αμετάβλητους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά τους. Αυτοί οι χοροί έχουν αποκρυσταλλωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπορέσει να ενσωματώσουν άλλες κατηγορίες σωμάτων, ομάδων και κοινοτήτων που περιθωριοποιούνταν σε προηγούμενες εποχές. Είναι απαραίτητο να έρθουμε σε ρήξη με το αυταρχικό, ολοκληρωτικό και πατερναλιστικό παρελθόν.

. Είναι απαραίτητο να έρθουμε σε ρήξη με το αυταρχικό, ολοκληρωτικό και πατερναλιστικό παρελθόν. Στο CARCAÇA προτείνεται μια άσκηση που ενσωματώνει το παρελθόν και το παρόν. Σκεφτόμαστε: Πώς αποφασίζουμε να ξεχάσουμε και πώς να θυμηθούμε; Ποιος είναι ο ρόλος των ατομικών ταυτοτήτων στην οικοδόμηση μιας κοινότητας; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη μιας ταυτότητας; Σε ποιον κόσμο κινείται το ατομικό και συλλογικό σώμα; Ή, μάλλον, ποια σώματα διασχίζουν τον κόσμο αυτό;

Τα βήματα, σύνθετα, ακόμα και αν γίνονται με απλά sneakers, θα φέρουν όχι μόνο τον ήχο στη σκηνή, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινητικής, θερμικής και φωτεινής ενέργειας. Οι φυσικοί ήχοι συνοδεύονται από ντραμς που παίζει ο João Pais Filipe [Ζοάο Παΐς Φιλίπε] και ηλεκτρονική μουσική από τον Luis Pestana [Λουίς Πεστάνα]. Τα στοιχεία αυτά, που ερμηνεύονται ζωντανά, αποτελούν ένα ολοένα και επιταχυνόμενο soundtrack που διασυνδέει αναφορές από την παραδοσιακή μουσική (για παράδειγμα, φανφάρες και εμβατήρια) με τη μεταμοντέρνα και την club μουσική (techno / trance / dub).

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα

 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: Marco da Silva Ferreira
 • Καλλιτεχνική Υποστήριξη: Catarina Miranda
 • Ερμηνευτές: André Garcia, Chloé Robidoux, Fábio Krayze, Leo Ramos, Marc Oliveras Casas, Marco da Silva Ferreira, Maria Antunes, Max Makowski, Mélanie Ferreira, Nelson Teunis
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Cárin Geada
 • Τεχνική Διεύθυνση και Ήχος: João Monteiro
 • Μουσική: João Pais Filipe (κρουστά), Luís Pestana (ηλεκτρονική μουσική)
 • Κοστούμια: Aleksandar Protic
 • Σκηνογραφία: Emanuel Santos
 • Ανθρωπολογικές Μελέτες: Teresa Fradique
 • Παραδοσιακοί Χοροί: Joana Lopes
 • Διεύθυνση Παραγωγής: Mafalda Bastos
 • Παραγωγή: Mafalda Bastos, Joana Costa Santos 
 • Δομή Παραγωγής: Pensamento Avulso
 • Δομή Παραγωγής: P-ulso
 • Διανομή: ART HAPPENS
 • Συμπαραγωγή: Teatro Municipal do Porto, Centro Cultural de Belém, Big Pulse Dance Alliance, σε συμπαραγωγή με τα New Baltic Dance (Λιθουανία), Julidans (Ολλανδία), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Γερμανία), Dublin Dance Festival (Ιρλανδία) και ONE Dance Week (Βουλγαρία), συγχρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Briqueterie – CDCN du Val-de-Marne, Maison des Arts de Créteil, KLAP – Maison pour la Danse, CCN – Ballet National de Marseille, Charleroi Danse, Centre Chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, December Dance (Concertgebouw & Cultuurcentrum Brugge), La Rose des Vents – Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq, TANDEM Scène Nationale Arras-Douai
 • Υποστήριξη: República Portuguesa – Cultura, DGARTES – Direção Geral das Artes
 • Προγράμματα Καλλιτεχνικής Έρευνας: A Oficina (Γκιμαράες), Ballet National de Marseille, Escola Superior de Dança (Λισαβόνα), O Espaço do Tempo (Μοντεμορ-ο-Νόβο), Teatro Municipal do Porto

Ο Marco da Silva Ferreira [Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα] γεννήθηκε το 1986 στη Santa Maria da Feira και αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Instituto Piaget της Gaia (2010). Δεν άσκησε ποτέ το συγκεκριμένο επάγγελμα, ωστόσο χάρη σε αυτό επικεντρώθηκε στις Επιστήμες Υγείας. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη σωματική άσκηση το 1996 μέσω του αθλητισμού και συγκεκριμένα της κολύμβησης υψηλών επιδόσεων. Το 2002, εγκατέλειψε την κολύμβηση για να αφοσιωθεί στις παραστατικές τέχνες. Υπήρξε αυτοδίδακτος σε χορευτικές τεχνοτροπίες του αστικού χώρου με έντονη την επιρροή του αφρικανικού στοιχείου. Μεταξύ 2002 και 2010 ήρθε σε επαφή με τα πολυποίκιλα εργαλεία της σύγχρονης φόρμας καθώς και με την ελεύθερη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Το 2010 κέρδισε τον τηλεοπτικό διαγωνισμό So You Think You Can Dance της Πορτογαλίας.

Επαγγελματίας ερμηνευτής από το 2008, έχει χορέψει μεταξύ άλλων για τους André Mesquita, Hofesh Shechter, Sylvia Rijmer, Tiago Guedes, Victor Hugo Pontes, και Paulo Ribeiro. Η παράσταση του HU(R)MANO (2013) διακρίθηκε στο διαγωνισμό Aerowaves Priority Companies (2015) και παρουσιάστηκε σε κρατικό και διεθνές επίπεδο μέχρι το 2018. Το έργο BROTHER (2016) άνοιξε μία συζήτηση γύρω από το χορό και τη σημασία του σήμερα, διερευνώντας την προέλευσή του αλλά και συνδέοντας τον ταυτόχρονα με το σύγχρονο σώμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Teatro Municipal do Porto-Rivoli και έχει περιοδεύσει εκτενώς σε όλο τον κόσμο, έχοντας επίσης διακριθεί στις Aerowaves Priority Companies του 2018. Το Bisonte (2019) είναι μια παράσταση πάνω στην αναζήτηση της ταυτότητας που ισορροπεί μεταξύ οργής και μελαγχολίας, παίζοντας με τις μάσκες των φύλων, και τις εναλλαγές δύναμης και ευαισθησίας. Το SIRI (2021), μία χορογραφία επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Πορτογάλο κινηματογραφιστή Jorge Jácome, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Foundation d’Entreprise Hérmes – New Setting Program. Το 2022 παρουσίασε για πρώτη φορά την παράσταση førm Inførms με τη Νοτιοαφρικανική Εταιρεία Via Katlehong στο Julidans Festival. ένα ντουέτο με τίτλο Fantasie Minor στην CND de Caen, καθώς και το CARCAÇA μέσα στις δράσεις της Big Pulse Dance Alliance.

Μεταξύ 2018 και 2019, ο Marco ήταν συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο Teatro Municipal do Porto ενώ μεταξύ 2019 και 2021 υπήρξε προσκεκλημένος του Centre Chorégraphique National de Caen στη Νορμανδία.