Παραστάσεις Black Box

21.07 | 19:00 | 40’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

A BOUNCE 4 MEN

Πληροφορίες παράστασης

Τέσσερις άνδρες — νέοι, ωραίοι και δυνατοί, βίαιοι, ανώριμοι και αφελείς, παγιδευμένοι μέσα στην ταυτότητα που τους έχει δοθεί — μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά που τους οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Από τα decks του DJ, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από τον δικό τους.

Δύο χτύποι σε γρήγορη επανάληψη μπορούν να μας ξεσηκώσουν. Δύο χτύποι αργοί, διαδοχικοί, αρκούν για να μας καταρρακώσουν. Η πτώση του παλμού σηματοδοτεί τον θάνατο, τη σιωπή, την ανυπαρξία, το τίποτα. Η κλιμάκωσή του αντιθέτως συνεπάγεται αδρεναλίνη, ένταση, δράση, ζωή, έρωτα, φόβο και αγωνία. “Βounce” είναι ο παλμός, αλλά και ο πόνος, που φεύγει και επιστρέφει δυνατότερος, για να σου υπενθυμίσει τον κίνδυνο και να σε ενεργοποιήσει ξανά.

Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά διαπιστευτήρια δύναμης, κυριαρχίας και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον προσωπικό τους παλμό και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο. Ο παλμός αυτός θα λειτουργήσει ως αντίδοτο απέναντι στα συμπλέγματα της αρρενωπότητας, στον μισογυνισμό, στον φόβο τους για το διαφορετικό, για το σεξ, για τον Άλλο. Οι τέσσερίς τους θα έρθουν αντιμέτωποι με εκείνο το ανδρικό πρότυπο που αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα ως τιμωρία, ντροπή και ενοχή και τη βία ως διέξοδο σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους. Το πρότυπο αυτό δυστυχώς φωλιάζει ή έχει φωλιάσει κατά το παρελθόν στο μυαλό πολλών από εμάς — και όχι μόνο των ανδρών.

Ο παλμός ορίζει τα πάντα γύρω μας. Και εμάς τους ίδιους. Οι χορευτές και οι μουσικοί δημιουργούν παλμούς, μπαίνουν σε αυτούς και τους κατοικούν. Συχνά παίρνουν και άλλους μαζί τους. Τότε είναι που ένας παλμός γίνεται συλλογικός, διαποτίζεται από τα νοήματα που του δίνουν οι συμμετέχοντες. Και έτσι αποκτά σημασία η δόνηση που προκαλείται και αφήνει το αποτύπωμά της — στη στιγμή, αλλά ακόμα και στην Ιστορία. Δέκα παλαμάκια μπορούν να αποτελέσουν το ξεκίνημα μιας μεγάλης αλλαγής που θα επηρεάσει τον χώρο, τον χρόνο, την ησυχία, το θάρρος του ενός, τη δύναμη των πολλών. Η επιτυχία ενός παλμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητά του, που καθορίζεται από τη δεδομένη στιγμή, από τη δύναμη, την επιμονή και την ανάγκη του να μεταδοθεί. Άρα, από την αλήθεια του. Η ύψιστη σημασία του, τότε, η απόλυτη επιβράβευσή του, είναι η παύση του. Το σταμάτημά του. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκρυσταλλώνονται οι λόγοι της έναρξης και της διάρκειάς του.

 

Παρουσίαση σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

  • Ερμηνεία: Περικλής Πετράκης (Virtuozo), Δημήτρης Καραγεώργος (D Wave), Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου (Haribo), Αλέξης Φάλαντας
  • Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
  • Μουσική: Αλέξης Φάλαντας
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου
  • Εκτέλεση Παραγωγής: Goodheart Productions
  • Συντονισμός Περιοδειών: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
  • Τεχνικός Υπεύθυνος Περιοδειών: Αντώνης Κόκκορης  (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
  • Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9
  • Η περιοδεία του Α BOUNCE 4 MEN πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

O Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και είναι πιστοποιημένος ως coach από τo Assosiation for Coaching και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος χορευτής χιπ-χοπ και έκτοτε εκπαιδεύτηκε σε πολλά διαφορετικά είδη χορού. Είναι χορευτής, δάσκαλος χορού τα τελευταία 20 χρόνια και μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Aerites από το 2009. Με πολλές αξιόλογες συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συγκεντρώσει πλούσια χορευτική και θεατρική εμπειρία. Τα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση διαφορετικών ειδών χορού και την αξιοποίησή τους για τη διερεύνηση της κίνησης, του στυλ και της απόδοσης στον σύγχρονο χορό. Ο Ηλίας έχει διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κατά την περίοδο 2019-2022, ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται στην δημιουργία χορευτικών παραστάσεων. Η προηγούμενη χορογραφική του δουλειά Fixation in Duo παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2020 και σε νέα εκδοχή live streaming στο Arc for Dance Festival 2021. To A Bounce 4 Men, είναι παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του 9ου φεστιβάλ Onassis New Choreographers (2022), όπου και παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή.