Παραστάσεις Black Box

15.07 | 19:00 | 50’

16.07 | 22:00 | 50’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

CHRISTIAN RIZZO

EN SON LIEU

Πληροφορίες παράστασης

Σόλο δημιουργία του 2020 για τον Nicolas Fayol.

Παρά τον τίτλο της, η παράσταση En son lieu υπερβαίνει το ζήτημα της τοποθεσίας. Αναφέρεται σε όσα περιέχονται σε έναν δεδομένο χώρο για να επιστρέψει στις ιδιότητες της ύλης, αποκαθιστώντας έτσι την πλήρη ισχύ της σύνθεσης. Το σόλο του δεξιοτέχνη break-dancer Nicolas Fayol [Νικολά Φαγιόλ] παραστάθηκε για πρώτη φορά σε εξωτερικούς χώρους, σε ανώμαλο έδαφος, με φυσικούς ήχους και διερευνά την ποιότητα μιας χειρονομίας σε άμεση σχέση με τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται. Σε αντίθεση με τον αστικό χώρο, που προσδιορίζει υπό κανονικές συνθήκες τον χορό hip-hop, αυτή η ένταξη σε ένα νέο περιβάλλον αποκαλύπτει μια μορφή ποιητικής αμεσότητας, πέρα από κάθε χρησιμότητα και έξω από κάθε δεξιοτεχνία. Επιστρέφοντας στο μαύρο κουτί του στούντιο, η σχέση ανάμεσα στο μέσα και το έξω, ανάμεσα στην εμπειρία και τη μνήμη, ξεκαθαρίζει τους όρους ενός διαλόγου που από την αρχή του διεξάγεται σε δίπολα. Η αφήγηση προκύπτει αποσπασματικά από μια κάμψη στο σώμα. Μια εικόνα παίρνει σχήμα, διαιρείται και διασπάται μέσα σε μια αφαιρετική διαδικασία που εντείνει την αντίληψη και τις αισθήσεις. Αλλά ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσει κανείς: Να επιδοθεί στην περιπλάνηση για να αποκρούσει τη μοναξιά ή να απομακρυνθεί από τον εαυτό του και να παρασυρθεί;

Ο τίτλος αυτής της νέας δημιουργίας ακολουθεί τα χνάρια των d’à côté, d’après nature και une maison: Εξακολουθεί να ορίζει έναν ασαφή χώρο, που ονομάστηκε μόνο με βάση τη λειτουργία που εξυπηρετεί. Ένα σημείο στη διαδρομή εκείνης / εκείνου που πατάει το πόδι του εδώ: en son lieu. Δίνοντας έμφαση στον χώρο εμφάνισης και προσδιορισμού του σόλο και επιτρέποντας έτσι στην εικόνα να μετατοπιστεί. Η φύση του D’après nature ήταν μία πρώτη απόπειρα για την εξαφάνιση της διάκρισης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, μια πρώτη έξοδος στο ανοιχτό πεδίο της μετάφρασης. Στόχος αυτού του έργου είναι να αποσυνθέσει χορούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε περιβάλλον στούντιο, επανατοποθετώντας τους στο φυσικό τοπίο και παρατηρώντας τι προκύπτει μετά την επαφή. Τέλος, οι εικόνες κινηματογραφούνται και επιστρέφουν σε ένα μαύρο κουτί. Το En son lieu παρακολουθεί όσο στενότερα γίνεται τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Δημιουργούμε αποτυπώματα στο σώμα και στη συνέχεια τα επεξεργαζόμαστε στο μαύρο κουτί.

 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – Υπηρεσία Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

  • Χορογραφία, κοστούμια, σκηνογραφία: Christian Rizzo
  • Χορός (Ερμηνεία): Nicolas Fayol
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Caty Olive
  • Πρωτότυπη μουσική: Pénélope Michel & Nicolas Devos (Cercueil / Puce Moment)
  • Τεχνική διεύθυνση: Bruno Capodagli
  • Διεύθυνση παραγωγής & περιοδείας: Anne Fontanesi | Διαχείριση παραγωγής & περιοδείας: Anne Bautz
  • Παραγωγή: ICI—Centre chorégraphique National Montpellier Occitanie / διεύθυνση Christian Rizzo
  • Συμπαραγωγή: CENTQUATRE-PARIS, Pronomade(s) en Haute-Garonne, TRAVERSE — Hautes-Pyrénées
  • Ευχαριστίες: FAR WEST στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών και L’Essieu du Batut – προγράμματα καλλιτεχνικής έρευνας στο Aveyron
  • Κείμενο παρουσίασης: Noëmie Charrié

 

CHRISTIAN RIZZO

Ο Christian Rizzo [Κριστιάν Ριζό] έκανε τα πρώτα του βήματα ως καλλιτέχνης στην Τουλούζη, όπου ξεκίνησε ένα ροκ συγκρότημα και δημιούργησε μία σειρά ρούχων πριν σπουδάσει εικαστικές τέχνες στη Villa Arson της Νίκαιας. Μία σειρά από ευτυχείς συγκυρίες τον οδήγησε στη σκηνή.

Κατά τη δεκαετία του 1990, πραγματοποίησε εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη δίπλα σε σύγχρονους χορογράφους, συχνά αναλαμβάνοντας και τη μουσική ή ενδυματολογική επιμέλεια των παραστάσεών τους.

Το 1996 δημιούργησε το «l’association fragile» και παρουσίασε παραστάσεις, εγκαταστάσεις και χορευτικά δρώμενα, σε συνδυασμό με ειδικές αναθέσεις από τους χώρους της όπερας, της μόδας και των εικαστικών τεχνών. Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από σαράντα παραγωγές. Ο Christian Rizzo διδάσκει τακτικά σε καλλιτεχνικές σχολές της Γαλλίας και του εξωτερικού, καθώς και σε ιδρύματα αφιερωμένα στον σύγχρονο χορό.

Την 1η Ιανουαρίου 2015, ο Christian Rizzo ανέλαβε τη Διεύθυνση του Centre Chorégraphique National de Montpellier – Occitanie, το οποίο μετονομάστηκε σε ICI (International Choreographic Institute / Διεθνές Χορογραφικό Ινστιτούτο). Υποστηρίζει ένα οριζόντιο όραμα δημιουργίας, κατάρτισης, καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και επαφής με το κοινό. Αντλώντας έμπνευση από πολλές διαφορετικές πρακτικές και περιοχές, το συγκεκριμένο έργο είναι κατά κύριο λόγο ένας προοδευτικός χώρος που ασχολείται συστηματικά με τη φιλοξενία καλλιτεχνών, καθώς και με τη δημιουργία της χορογραφικής χειρονομίας και τη μελέτη των μορφών που μπορεί να πάρει όταν κοινοποιείται.

Ως χορογράφος, εικαστικός ή επιμελητής, ο Christian Rizzo επιδιώκει ακούραστα την ελαστικότητα και την ένταση μεταξύ των σωμάτων και του χώρου σε αφηγήσεις όπου η μυθοπλασία αναδύεται από την αφαίρεση.

 

NICOLAS FAYOL

Ο Nicolas Fayol [Νικολά Φαγιόλ] ανακάλυψε τον χορό hip-hop το 2003 και είναι αυτοδίδακτος στην τεχνική του break. Το 2006, εντάχθηκε στην International School of Jazz Dance στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύτηκε σε ακαδημαϊκές τεχνικές για τρία χρόνια. Το 2009 κέρδισε τον διαγωνισμό Juste Debout στην κατηγορία «πειραματικoύ χορού». Από τότε, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς: Bruno Geslin, Alain Buffard, Sébastien Lefrancois, Guy Maddin, Lloyd Newson, Raphaelle Delaunay και Montalvo-Hervieu. Συνσκηνοθέτησε μαζί με τον Bruno Geslin τα βίντεο-πορτρέτα για το πρόγραμμα 200 CHAMBRES, διοργανώνοντας εργαστήρια σε λύκεια, φυλακές, κεντρικές φυλακές και ψυχιατρικές κλινικές. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Christian Rizzo το 2016. Χόρεψε στην εγκατάσταση avant la nuit dernière κατά τη διάρκεια της Nuit Blanche του 2016, στο Παρίσι. Εμφανίστηκε επίσης στη δημιουργία d’à côté του 2017, μία παράσταση τριών χορευτών για το ευρύ κοινό. Το 2018 εμφανίστηκε στο έργο Scala του Yoann Bourgeois. Πιο πρόσφατα, το 2020, ο Christian Rizzo χορογράφησε για εκείνον τη σόλο παράσταση en son lieu.

Παράλληλα με τη δουλειά του ως performer, ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία και τη δημιουργία βίντεο στο εργαστήρι του γκαράζ του, ενώ εκπαιδεύεται και διαγωνίζεται σε μάχες hip-hop. Το 2016 δημιούργησε την παράσταση Hinterland με τις Lilas Nagoya και Laura Fanouillet. Το 2017, δημιούργησε σε συνεργασία με τον Mehdi Baki το ντουέτο διάρκειας 25 λεπτών, Bye-bye yourself, το οποίο παρουσιάστηκε στο Main d’Œuvre (St Ouen). Το 2021 δημιούργησε το OHHO, μια νέα εκδοχή του προαναφερθέντος ντουέτου διάρκειας 50 λεπτών, και το 2022 το TONES & BONES, ένα jazz πρόγραμμα για τον σαξοφωνίστα Daniel Erdmann και έναν χορευτή. Το φθινόπωρο του 2023 θα παρουσιάσει το νέο του έργο, Faire fleurir.