Παραστάσεις Κεντρική Σκηνή

19.7 | 22:00 | 60΄

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

BRIGEL GJOKA, RAUF “RUBBERLEGZ” YASIT & RUŞAN FILIZTEK

NEIGHBOURS

Πληροφορίες παράστασης

Το Neighbours, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells, αποτελεί μια πολυεπίπεδη, δυναμική συνεργασία μεταξύ τριών διακεκριμένων καλλιτεχνών, του Rauf “RubberLegz” Yasit [Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ], του Brigel Gjoka  [Μπριγκέλ Γκιόκα], και του Ruşan Filiztek  [Ρουσάν Φιλιζτέκ], καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstract breaking Rauf “RubberLegz” Yasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού Brigel Gjoka είχαν ως αφετηρία της συνεργασίας τους τη συνύπαρξή τους στην παράσταση A Quiet Evening of Dance του William Forsythe. Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου τους, έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους.

Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Ruşan Filiztek, μια νέα χορογραφική γλώσσα διαμορφώνεται καθώς οι δύο δημιουργοί εξερευνούν στιγμές μεταμόρφωσης και στοχασμού στο μεταίχμιο urban, κλασικού και σύγχρονου χορού. Μέσα από την κοινή τους εμπειρία προκύπτει μια απλή αλήθεια: Ότι ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Αν και ξεκινά με σιωπή, το Neighbours είναι – απροσδόκητα και απολαυστικά – οικείο. Οι αγκώνες ανταλλάσσουν ιστορίες μπροστά στη φωτιά. Τα χέρια μπλέκονται, αντικρούουν, θυμούνται, αγαλλιάζουν. Τα γόνατα και οι γοφοί ξεδιπλώνονται σε περίπλοκα, ανείπωτα σχέδια. Ολόκληρες γενιές μνήμης ανακύπτουν με το άγγιγμα των δακτύλων σε έναν ώμο.

Εμπνευσμένοι από μια πρόταση του William Forsythe κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του A Quiet Evening of Dance, ο Brigel Gjoka και ο Rauf Yasit άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν από κοινού κινητικά μοτίβα. Εστιάζουν στην αλληλοεπικάλυψη των γλωσσών κίνησης που κληρονομήθηκαν μέσω των λαϊκών χορών και των κοινοτικών εορτασμών στην αλβανική και στην κουρδική κουλτούρα. Διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι ιστορίες αυτές ανατρέπονται μέσα από τις ξεχωριστές εμπειρίες του καθενός – συγκεκριμένα, του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού για τον Brigel, του breaking, του αυτοσχεδιασμού, του σχεδίου και του animation για τον Rauf – για να μεταμορφωθούν όταν τελικά συναντιούνται. Γιατί ο χορός, μας υπενθυμίζουν, δεν είναι προϊόν: είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Προειδοποίηση: Όπου υπάρχει χορός, υπάρχει και χαρά. Και αυτή είναι μεταδοτική.

Μία Παραγωγή του Sadler’s Wells

με τη στήριξη του Dance Reflections by Van Cleef & Arpels

  • Συμπαραγωγή: PACT Zollverein Essen, Pôle européen de création – Ministère de la Culture / Maison de la Danse Lyon, Biennale de la Danse de Lyon 2021, Cndc Angers, TAP – Théâtre Auditorium de Poitiers, Sydney Festival, Festival d’Automne à Paris, Chaillot – Théâtre national de la Danse, La Filature, Scène nationale de Mulhouse, Julidans Amsterdam, Théâtre de Liège, MC2: Maison de la Culture de Grenoble, Teatro Municipal do Porto, KDF / Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Torinodanza Festival / Teatro Stabile di Torino — Teatro Nazionale και Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie
  • Πρόκειται για την πρώτη συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
  • Χορογραφία & ερμηνεία: Brigel Gjoka & Rauf “RubberLegz” Yasit

Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον William Forsythe

  • Μουσική & σύνθεση: Ruşan Filiztek, Accords Croisés
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Zeynep Kepekli
  • Σχεδιασμός κοστουμιών: Ryan Dawson Laight
  • Πρώτο Μέρος — Παγκόσμια Πρεμιέρα: 29 & 30 Νοεμβρίου 2019 στο PACT Zollverein στο Έσσεν της Γερμανίας
  • Ολοκληρωμένη Παράσταση — Παγκόσμια Πρεμιέρα: 3 και 4 Μαρτίου 2022 στο Cndc της Ανζέ, Γαλλία

“Εάν μπορούσες να πιάσεις στα χέρια σου μία χορευτική παράσταση, να τη γυρίσεις ανάποδα και να διαβάσεις την ετικέτα της, οι λέξεις ‘Δημιουργία του Sadler’s Wells’ θα αποτελούσαν εγγύηση της υψηλής ποιότητάς της. Από το 2005, το θέατρο αυτό του Βόρειου Λονδίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς χορευτικής δραστηριότητας με διαρκείς συνεργασίες με τους πλέον διακεκριμένους χορογράφους παγκοσμίως.”

—  Εφημερίδα The Scotsman

 

Sadler’s Wells
Το Sadler’s Wells [Σάντλερς Γουελς], με έδρα του το Λονδίνο, ανήκει στους κορυφαίους φορείς αφιερωμένους στο χορό παγκοσμίως, ενώ φέρει περισσότερους από τρεις αιώνες θεατρικής κληρονομιάς. Από το 2005, το Sadler’s Wells έχει δημιουργήσει βραβευμένες χορευτικές παραγωγές, συμπαραγωγές και περιοδείες από κοινού με το δίκτυο συνεργαζόμενων καλλιτεχνών του, καθώς και με διεθνείς ομάδες και φορείς. Αυτά περιλαμβάνουν την πολυβραβευμένη παραγωγή PUSH του Russell Maliphant με τη Sylvie Guillem, το Polaris της Crystal Pite με τον Thomas Adès, το Gravity Fatigue, σε σκηνοθεσία του σχεδιαστή μόδας Hussein Chalayan, το Sutra από τον Sidi Larbi Cherkaoui και τον γλύπτη Antony Gormley, το Swan Lake / Loch na hEala του Michael Keegan-Dolan, παραγωγές της ομάδας του Carlos Acosta, Acosta Danza, το Pure Dance της Natalia Osipova, το βραβευμένο με Βραβείο Olivier BLKDOG του Botis Seva και το A Quiet Evening of Dance του William Forsythe. Το Sadler’s Wells διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χορού, παρουσιάζοντας ρηξικέλευθα και εμπνευσμένα έργα στο διεθνές κοινό. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχει δημιουργήσει 56 παραγωγές τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε 48 χώρες. Οι παραγωγές του Sadler’s Wells έχουν περιοδεύσει σε κάποια από τα πιο έγκριτα θέατρα και φεστιβάλ όλου του κόσμου, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ, το White Light Festival του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Τσέχοφ στη Μόσχα και το Φεστιβάλ Santiago a Mil στη Χιλή. Το 2020, το Sadler’s Wells παρουσίασε το Message in a Bottle, μία παραγωγή της Kate Prince για το Sadler’s Wells και την Universal Music UK, με βάση της τα τραγούδια του Sting. Το 2021, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης The Rite of Spring / common ground[s], σε συνεργασία με το Pina Bausch Foundation και την École des Sables.

Ο Rauf “RubberLegz” Yasit [Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ] είναι χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης κουρδικής καταγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Celle της Γερμανίας, ενώ σημερινή έδρα του αποτελεί το Λος Άντζελες. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους William Forsythe, USC, CalArts, LACMA, Nike RT, Burberry, Arashi, Puma, Sadler’s Wells, Flying Steps, CNDC Angers, Red Bull, Muscle Milk, Moderat, Sony, Sonos, Feat, WAD MAG, Tumi, HP, Pandora, Pfadfinderei, Art Factory International, Bodytraffic, και με την Εθνική Όπερα του Παρισιού. Το στιλ του Rauf “RubberLegz” Yasit δεν κατηγοριοποιείται. Έχει δημιουργήσει μία δική του μοναδική γλώσσα κίνησης, την οποία και καλλιεργεί επί σειρά ετών. Ο Rauf “RubberLegz” Yasit είναι πολυσχιδής καλλιτέχνης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στο 3D Visualisation και Animation στην Ελβετία και διαθέτει πολυετή εμπειρία εργασίας ως εικαστικός σε επαγγελματικά γραφεία σχεδιασμού.

Ο Brigel Gjoka [Μπριγκέλ Γκιόκα] είναι χορογράφος, δάσκαλος και επαγγελματίας χορευτής. Γεννήθηκε στην Αλβανία και εκπαιδεύτηκε στην Κρατική Ακαδημία Χορού των Τιράνων μεταξύ 1997 και 2004. Το 2006 εντάχθηκε στο δυναμικό του Ballet de l’Opéra National du Rhin, όπου είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει διαφορετικούς ρόλους και να συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους από το διεθνές στερέωμα. Έχει υπάρξει μέλος του Nederlands Dans Theatre και της Forsythe Company. Το 2015, συμμετείχε στο Life in Progress, την αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία της Sylvie Guillem, ταξιδεύοντας και ερμηνεύοντας το DUO2015 του Forsythe σε όλο τον κόσμο. Για την παραγωγή αυτή, του απονεμήθηκε από κοινού με τον Riley Watts το βραβείο Leonide Massine για τον σύγχρονο χορευτή της χρονιάς. Ο Brigel έχει χορογραφήσει την παράσταση Evo-Revolution για το Cannes Jeune Ballet (2009), την εγκατάσταση Front to Confront για την Leggere Strutture Company, το SWTH για το Maggio Danza Italy και το RECRECiT για την Kwang Tung Dance Company Malaysia, το SYNC με τον Hector Solari για το Staatstheater Passau και τη BMW, το Eksod για τη Leggere Strutture Italy, τις παραστάσεις Among Fog και Hotel Propaganda για την Εθνική Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Καράτσι και το DELEGATET για το Theatre Vorpommern της Γερμανίας. Από τον Ιανουάριο του 2014, ο Brigel έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Art Factory International Bologna. Από το 2015 είναι καλλιτεχνικός επιμελητής του Αλβανικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης και ανταποκριτής του Ινστιτούτου στο Βερολίνο της Γερμανίας. Έχει εργαστεί ως εισηγητής και δάσκαλος στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Δανία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Γερμανία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.Ο Ruşan Filiztek [Ρουσάν Φιλιζτέκ] είναι συνθέτης, μουσικός και ερμηνευτής σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο Ruşan μετακόμισε στο Παρίσι το 2015 για να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου πλέον διδάσκει Βαλκανική και Ανατολίτικη μουσική ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το διδακτορικό του. Ειδικός στα τραγούδια και τις μελωδίες από την Ανατολία και τη Μεσοποταμία, ο Ruşan ταξίδεψε για αρκετά χρόνια με σκοπό να διευρύνει και να εμβαθύνει τις γνώσεις του για τη μουσική σε ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών. Κατά την παραμονή του στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τη Σιβηρία και την Ασία, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με γηγενείς μουσικούς που τον βοήθησαν να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με τη Φιλαρμονική του Παρισιού και έχει συνεργαστεί με τους διακεκριμένους μουσικούς Kaboul Bamako, Jordi Savall στο έργο του Orpheus XXI, και Gabriel Kerdonkuff. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, δουλεύοντας στο Diam με τον Γάλλο σκηνοθέτη Tony Gatlif το 2016. Το 2020 υπέγραψε με την Accords Croisés, κυκλοφορώντας το πρώτο του σόλο άλμπουμ Sans Souci το 2021. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την επόμενη δισκογραφική δουλειά του.