Παραστάσεις Black Box

22.7 | 19:30 | 50΄

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

NADJA – WHO AM I?

Παρακαλούμε ενημερωθείτε εδώ σχετικά με τις οδηγίες για την προσέλευση και την παραμονή του κοινού στους χώρους των παραστάσεων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Είμαι μέσα στην εικόνα; Μπαίνω μέσα ή βγαίνω έξω από την εικόνα; Θα μπορούσα να είμαι ένα φάντασμα, ένα ζώο ή ένα νεκρό σώμα, και όχι απλά ένα κορίτσι που στέκει στη γωνία;». Φραντσέσκα Γούντμαν

Με τίτλο εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Μπρετόν, το έργο Nadja – Who am I? της Αθανασίας Κανελλοπούλου είναι μια χορογραφική ονειροπόληση πάνω στο έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου Φραντσέσκα Γούντμαν. Το έργο εστιάζει στη γυναικεία φύση, το γυναικείο βλέμμα, την τρωτότητα της θηλυκής υπόστασης, με αφετηρία τις φωτογραφίες της Woodman, που γοητεύουν και προβληματίζουν ακόμα και σήμερα. Μέσα από γνωστά αρχετυπικά μοτίβα από τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φωτογραφία, η χορογράφος διερευνά τους διαφορετικούς ρόλους της γυναίκας, ως μέσο πνευματικότητας και συνύπαρξης. Τέσσερις δυνατές ερμηνεύτριες συναντιούνται επί σκηνής και επιχειρούν, με ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, να μας μεταφέρουν σ’ ένα κόσμο όπου τα σώματα εκτίθενται στη φθορά του χρόνου, τον πόνο, τις προσδοκίες και τα βλέμματα των άλλων αλλά και στις δικές τους εμμονές, διεκδικήσεις και αγωνίες. Καθεμία κινείται με βάση τη δική της μοναδικότητα ενώ και οι τέσσερις συνυπάρχουν και επικοινωνούν μέσω της γυναικείας ευαισθησίας, της αισθαντικότητας, της δύναμης αλλά και της επίγνωσης της φθαρτότητάς τους. Καθώς τα σώματά τους εξαφανίζονται, χάνονται μέσα σε καθρέπτες, αναποδογυρίζουν, διασπώνται, αναζητούν την ολότητα, τη γήινης διάστασή τους, τον αληθινό, ουσιαστικό εαυτό. 

 • Σύλληψη & χορογραφία: Αθανασία Κανελλοπούλου
 • Ερμηνεία: Βασιάνα Σκοπετέα, Μαρία Φουντούλη, Λία Χαμηλοθώρη, Ματίνα Κωστιάνη
 • Βοηθός χορογράφου: Βασιάνα Σκοπετέα
 • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
 • Σκηνικά & κοστούμια: Σωτήρης Μελανός
 • Φωτισμοί: Τζάνος Μάζης
 • Οργάνωση παραγωγής: Γιώλικα Πουλοπούλου
 • Οπτικοακουστική κάλυψη: Γιάννης Καρούνης, Πηνελόπη Μωρούτ
 • Γραφικά: Μελίνα Κούλια
 • Οπτικοακουστική κάλυψη: Γιάννης Καρούνης
 • Παραγωγή: Athanasia Kanellopoulou Performing Arts / Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Αθανασίας Κανελλοπούλου 
 • Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2020-21).

 

Η Αθανασία Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε με υποτροφία χορό στο Λονδίνο (Rambert School) και στη Νέα Υόρκη (Martha Graham School), καθώς και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό. Επί 18 συναπτά έτη έζησε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολλές ομάδες, όπως το Χοροθέατρο Wuppertal Pina Bausch (ως προσκεκλημένη χορεύτρια), τις ομάδες Les Ballets C de la B, Jasmin Vardimon Company, Cocoondance, Alexandra Waierstall κ.ά. Το 2008 ξεκίνησε τη δική της χορογραφική έρευνα, επηρεασμένη από την εξέλιξη των ιδεών γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα και φύση τις τελευταίες δεκαετίες. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας (ZfinMalta Dance Ensemble), την Πειραματική Ακαδημία του Σάλζμπουργκ (SEAD), την ομάδα Jasmin Vardimon Company (JV2), το Πανεπιστήμιο Χορού της Νορβηγίας (Norwegian University of Dance), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού του Καΐρου (Cairo Contemporary Dance Center), το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ισλανδίας (Iceland University of the Arts), την Ομάδα Σύγχρονου Χορού της  Ραμάλα (Sareyyet Ramallah Dance Company) κ.ά. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και χορογραφία σε ακαδημίες χορού ανά τον κόσμο (SEAD, Seoul Arts Centre, Cairo Contemporary Dance Center, Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Dance Studies University of Malta, Iceland University of the Arts, Garage29 Βρυξέλλες, Dance Cultural Centre Αθήνα, Mimar Sinan Fine Arts University Κωνσταντινούπολη). Από το 2017 μέχρι σήμερα διδάσκει στη σχολή χορού της ΕΛΣ. Το 2018 ίδρυσε την ομάδα‘’Athanasia Kanellopoulou Performing Arts’’ ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής. 

Trailer