Παραστάσεις Κεντρική Σκηνή

16.07 | 19:00 | 55’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

ANTON LACHKY COMPANY

THE OTHERS

Πληροφορίες παράστασης

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ / ΗΛΙΚΙΕΣ 6+

«Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το μέλλον τους. Επιλέγουν τις συνήθειές τους και οι συνήθειές τους καθορίζουν το μέλλον τους.»

— F. Matthias Alexander

Η παράσταση The Others αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Μία ζωντανή κόλαση φτιαγμένη από πλαστικό, που τη χαρακτηρίζει η πλήρης απουσία άλλων έμβιων όντων και την περικυκλώνουν αδιαπέραστες, ημιδιαφανείς οθόνες. Θα καταφέρουν οι κάτοικοι αυτού του κόσμου να απελευθερωθούν από αυτή την άχρωμη και ζοφερή ύπαρξη; Θα το θελήσουν; Για να κρατήσουν σε απόσταση το πεπρωμένο και για να θέσουν την πλήξη τους υπό έλεγχο, χορεύουν. Χορεύουν καθημερινά. Με ακρίβεια, με θέρμη, με πάθος. Μία τυχαία συνάντηση, μία πεισματική άρνηση να εγκαταλείψουν την αναζήτηση — ίσως οι τέσσερις φίλοι μας να φτάσουν στην πιο ρηξικέλευθη, στην πιο επαναστατική από όλες τις πράξεις: Ίσως επιτρέψουν στους εαυτούς τους να εκπλαγούν από τη ζωή.

Πολλοί στοχαστές έχουν επισημάνει τη λειτουργία της αφήγησης και των ιστοριών ως ακρογωνιαίων λίθων αυτού που ονομάζουμε πολιτισμό. Έχουμε ανάγκη τις ιστορίες για να «βγάζει νόημα» ο κόσμος γύρω και μέσα μας. Όπως το έθεσε ο φιλόσοφος Emil Cioran, «Ο πολιτισμός ξεκινά με έναν μύθο και τελειώνει με την αμφιβολία. Πρέπει να επανεφεύρουμε τους μύθους μας»… Ακούγοντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εκθέσεις, αισθανόμαστε να πλησιάζει το τέλος του θερμοβιομηχανικού μας πολιτισμού. Φαίνεται πως έχουμε περάσει αμετάκλητα στην εποχή της αμφιβολίας — ή, αν θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι, στην εποχή των πιθανοτήτων! Αυτή η καινούργια παράσταση του Anton Lachky [Άντον Λάτσκι] για νεανικό κοινό ξεκινά με έναν «νέο μύθο» που επινοήθηκε ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για έναν μύθο που υποδηλώνει την πτώση του σύγχρονου κόσμου μας, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής αναγέννησης.

Το έργο The Others πρωτοπαρουσιάστηκε στο Charleroi Danse τον Μάιο του 2021 και έχει ήδη παρασταθεί 55 φορές. Η παγκόσμια περιοδεία του περιλαμβάνει 100 ακόμα παραστάσεις σε 10 διαφορετικές χώρες μέχρι το τέλος του 2024. Το The Others έχει τιμηθεί με το Βραβείο Maeterlinck 2022 για την «Καλύτερη Χορευτική Παράσταση», με το Βραβείο της Υπουργού Παιδείας του Βελγίου και με το βραβείο «Coup de Foudre de la Presse».

 

Με την υποστήριξη των Wallonie-Bruxelles International και Wallonie-Bruxelles Théâtre Danse

  • Χορογραφία: Anton Lachky
  • Χορεύουν: Evelyne de Weerdt, Dunya Narli, Nino Patuano, Lewis Cooke
  • Κείμενο: Eléonore Valère-Lachky
  • Ελληνική Μετάφραση: Μενέλαος Κυπαρίσσης
  • Αφήγηση: Aurora Marion
  • Παραγωγή: Anton Lachky Company
  • Συμπαραγωγή: Mars / Mons Arts de la Scène, Charleroi Danse / Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Centre Culturel de Verviers, Pierre de Lune Centre Scénique Jeunes Publics de Bruxelles, Le Centre Culturel du Brabant Wallon
  • Με την υποστήριξη των: La Fédération Wallonie Bruxelles et de la Loterie National / FWB, και με τη βοήθεια της Fédération Wallonie-Bruxelles, Service Général de la Création Artistique – Service de la Danse
  • Στούντιο: Le Marni, Le Centre Culturel Jacques Franck, La Roseraie, Le CCBW, La Balsamine, Charleroi Danse

 

Ο Anton Lachky [Άντον Λάτσκι] γεννήθηκε στη Σλοβακία και μετακόμισε στο Βέλγιο το 2002 για να σπουδάσει στο P.A.R.T.S., τη σχολή που ίδρυσε η Anne Teresa de Keersmaeker. Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε την καριέρα του ως ερμηνευτής δίπλα τον Akram Khan, με τον οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της παραγωγής MA. Στη συνέχεια άφησε την διεθνώς διακεκριμένη ομάδα και επέστρεψε στο Βέλγιο για να ιδρύσει τη συλλογικότητα Les SlovaKs. Με τρεις παραγωγές και πολυάριθμες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, η ομάδα απέκτησε παγκόσμια φήμη. Από το 2008 και μετά, ο Anton συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς ως προσκεκλημένος χορογράφος: Δημιούργησε το softandhard στο Helsinki City Theatre (Φινλανδία), και το A Perfect Day to Dream στην Icelandic Dance Company (Ισλανδία), για το οποίο και τιμήθηκε με το Βραβείο του Χορογράφου της Χρονιάς στα Βραβεία Griman το 2013. Συνέχισε με την παράσταση Kids in a Play στο Ζάγκρεμπ, για την οποία και προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου χορογράφου. Το 2013 δημιούργησε το Sens Interdit σε συνεργασία με την Πειραματική Ακαδημία του Σάλζμπουργκ (SEAD). Το 2014 παρουσίασε το Magical Road στο St. Gallen (Ελβετία), και το À Demain στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2015 σχεδίασε το Wonderland για το Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και το Dreamers για το Scottish Dance Theatre, ενώ ακολούθησε το Private Games για την εταιρεία Body Traffic στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ) το 2016. Οι εξαιρετικά πρωτότυπες δημιουργίες του έχουν γνωρίσει μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτικούς. Το 2012 ίδρυσε την προσωπική του ομάδα, την Anton Lachky Company. Δημιούργησε το Mind a Gap (με περισσότερες από 40 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο) υπογράφοντας έτσι την πρώτη του παράσταση υπό την αιγίδα της δικής του εταιρείας. Το 2015, ο Anton διορίστηκε χορογράφος στο Charleroi Danses (Βέλγιο) και δημιούργησε την δεύτερη προσωπική του παράσταση, με τίτλο Side Effects. Το 2017 παρουσίασε το Cartoon, την πρώτη του παράσταση για νεανικό κοινό. Το Cartoon επελέγη για το πρόγραμμα Rencontres Jeunes Publics de Huy και τιμήθηκε με το βραβείο της Υπουργού Πολιτισμού του Βελγίου Alda Gréoli. Το 2018, παρήγαγε το Family Journey στην Πράγα για την ομάδα DOT 504, καθώς και το Fortuneville για την κρατική ομάδα χορού της Ισλανδίας, για το οποίο και υπήρξε υποψήφιος ως καλύτερος χορογράφος στα Βραβεία Griman. Το 2019 δημιούργησε το LUDUM, αλλά η συνακόλουθη περιοδεία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του Covid-19. Το 2021, δημιούργησε το Les Autres, τη δεύτερη παράστασή του για νεανικό κοινό.