Παραστάσεις Black Box

17.7 | 19:30 | 55’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Εναλλακτική Σκηνή

ALEXANDRA WAIERSTALL

VENUS un/seen

Πληροφορίες παράστασης

Ένα σώμα προσπαθεί να υπάρξει μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, να προσαρμοστεί σε αυτό και να ορίσει εκ νέου τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτής της αναγέννησης, το σώμα φέρει όσα του άφησε το μέχρι τώρα ταξίδι του – αναμνήσεις, εικόνες, εντυπώσεις, σχέσεις. Σύμφωνα με τη χορογράφο και εικαστικό Alexandra Waierstall [Αλεξάνδρα Βάιερσταλ] από το Ντύσσελντορφ, το κινούμενο σώμα μοιάζει να έχει βουτηχτεί σε μία νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας. Η καταξιωμένη χορογράφος έχει δημιουργήσει ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εμπλακούμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές και αντιστέκονται στον προσδιορισμό. Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες της, δημιουργεί έναν έντονα βιωματικό μικρόκοσμο που μας οδηγεί στην αφύπνιση.

Η Alexandra Waierstall επιχειρεί να διερευνήσει παραμέτρους αυτού του νέου κόσμου όπως η χωροταξία, η χρονικότητα και οι σχέσεις, στη νέα της σόλο παράσταση VENUS un/seen την οποία ερμηνεύει η σπουδαία χορεύτρια Karolina Szymura – συνοδευόμενη από τη μουσική σύνθεση του διακεκριμένου συνθέτη και πιανίστα από το Ντύσσελντορφ Volker Bertelmann, γνωστού και ως HAUSCHKA. Αυτή η διερεύνηση πραγματοποιείται μέσα από το φακό της μνήμης, της απουσίας, το φακό του κραυγαλέου και της αναποφασιστικότητας. Προκειμένου να βρει ένα κώδικα για αυτή τη μετασχηματιστική διαδικασία, η Alexandra Waierstall επιλέγει να εμπιστευτεί τις αντιληπτικές ικανότητες του σώματος αντί της βεβαιότητας που παρέχουν τα μάτια. Το σώμα που χορεύει συλλέγει, θυμάται, συνδέει και φαντάζεται, ενώ η διαλυμένη ύπαρξη και η αδυναμία του ούτε κρύβονται ούτε αγνοούνται. Αντίθετα, ο κατακερματισμένος εαυτός διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και γιορτάζεται επειδή μεταμορφώνεται σε ένα νέο έδαφος, σε μία νέα πραγματικότητα.

Μία ανοιχτή πρόσκληση να στοχαστούμε, να επεξεργαστούμε και κυρίως να αισθανθούμε την εποχή μας.

 

Η παρουσίαση της παράστασης VENUS un/seen στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Κεφαλαίου Μετάκλησης Παραστάσεων NATIONALES PERFORMANCE NETZ για τον Χορό, το οποίο και χρηματοδοτείται από την Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης.

  • Χορογραφία, σύλληψη: Alexandra Waierstall
 • Χορός, συνεργασία: Karolina Szymura
 • Καλλιτεχνικές συνεργάτιδες: Μαριάννα Χριστοφίδη, Μαρία Ιόλη Καρολίδου
 • Μουσική σύνθεση: Volker Bertelmann
 • Φωτισμοί: Caty Olive, Alexandra Waierstall
 • Κοστούμια & σκηνικό: Alexandra Waierstall, Horst Weierstall
 • Υποστήριξη: Ying Yun Chen
 • Τεχνική υποστήριξη: Ansgar Kluge
 • Διαχείριση: Judith Jaeger
 • Παραγωγή: Noema Dance Works e.V.
 • Συμπαραγωγή: tanzhaus nrw
 • Με την υποστήριξη: του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, των Πολιτιστικών Αρχών του Düsseldorf, και του Ιδρύματος Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
 • Με την υποστήριξη: του Dance Gate Lefkosia Cyprus

Η Alexandra Waierstall [Αλεξάνδρα Βάιερσταλ] γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι χορογράφος και εικαστικός με έδρα το Ντύσσελντορφ. Οι αναζητήσεις της στελεχώνονται συγχρόνως σε εννοιολογικό και σε σωματικό επίπεδο και βρίσκουν διόδους έκφρασης μέσα από χορογραφίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις, ήχους, κείμενα και εικόνες. Παρουσιάζει τα έργα της σε θέατρα, πινακοθήκες, μουσεία, εκδόσεις, και σε δημόσιους και εναλλακτικούς χώρους. Διεθνώς έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε Ευρώπη, Καναδά, Κίνα, Κορέα και Βραζιλία. Τα έργα της Alexandra Waierstall είναι συμπαραγωγές με το tanzhaus nrw από το 2007. Κατά την περίοδο 2014–2016, η Alexandra Waierstall διετέλεσε Factory Artist του tanzhaus nrw στη Γερμανία και κατά την περίοδο 2017-2019 Discovery Artist του Pavilion Dance South West στο Bournemouth της Αγγλίας. Το 2016 η Alexandra Waierstall ήταν υποψήφια για το Βραβείο Kurt Jooss της πόλης του Essen. Το 2013 έλαβε το βραβείο της Πόλης του Ντύσσελντορφ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για τον Πλέον Υποσχόμενο Καλλιτέχνη. Το 2012 υπήρξε φιναλίστ της Πρωτοβουλίας Τεχνών Mentor and Protégé της Rolex. Οι χορογραφίες της έχουν επιλεγεί και παρουσιαστεί με την υποστήριξη σημαντικών δικτύων όπως τα Aerowaves, Modul Dance, IDEE – Initiatives in Dance Through European Exchange και Chin-A-Moves.