Παραστάσεις Black Box

21.7 | 19:30 | 40’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Εναλλακτική Σκηνή

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ

W REST L ING

Πληροφορίες παράστασης

Με αμείωτο ενδιαφέρον για το εννοιολογικό περιεχόμενο των σωματικών καταστάσεων, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας παρουσιάζει το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.

Αν με την πάλη συνήθως επικαλούμαστε την κλιμακούμενη σύγκρουση και επακόλουθα την εκτόνωση μιας δράσης, η Αναστασία Βαλσαμάκη μάς προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν «αγώνα» που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους.

Σ’ αυτή την ιδιότυπη πάλη, πέντε χορευτές ―ως ομάδα αλλά και ως ακανόνιστο σύνολο― δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης, την ανανέωση του σωματικού παροξυσμού με το αδιέξοδο της εκτόνωσης, την ολοκλήρωση ενός χορογραφικού μοτίβου που διαρκώς ανασυντίθεται αλλάζοντας τους όρους συναρμολόγησής του. Τελικά αν το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε «εντός παιχνιδιού» εφευρίσκοντας διαρκώς νέους κανόνες, τότε η πάλη έρχεται ως υπόσχεση ανανέωσης αυτού που μας κρατά ενεργούς στο παιχνίδι, ακόμη και αν, προς στιγμήν, κάθε ορατός στόχος φαίνεται να έχει αποτύχει.

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται φώτα strobe. Εφιστούμε την προσοχή σας, σε περίπτωση ιστορικού επιληψίας.

  • Ιδέα & Χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη
  • Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Jeph Vanger
  • Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Νεφέλη Αστερίου, Νίκος Γρηγοριάδης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Θάνος Ραγκούσης
  • Δραματουργία: Αναστάσιος Κουκουτάς
  • Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
  • Styling: Νεφέλη Αστερίου
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Βαλσαμάκη
  • Παραγωγή: MIND THE LOOP

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του βραβείου ARTWORKS 2020

Η Αναστασία Βαλσαμάκη, αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση Sync τον Ιούνιο του 2016 και επιλέχθηκε από το δίκτυο Aerowaves ως μια από τους 20 ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το χορογραφικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (I.C.E.) στην ακαδημία χορού SEAD της Αυστρίας και παρουσίασε το Sync στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Το 2020 παρουσίασε το έργο της, DisJoint, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συμμετείχε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου τιμήθηκε με το βραβείο ARTWORKS, και επιλέχθηκε ως Aerowaves Twenty21 Artist με το έργο της Body Monologue. Συνεχίζει να είναι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος, ενώ παράλληλα διδάσκει χορό.