KDF ΑμεΑ

17-19.7

Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ, ΒΙΒΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Σχετικά με το εργαστήριo

Η χορογράφος Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και οι χορεύτριες Ειρήνη Κουρούβανη και Βιβή Χριστοδουλοπούλου συντονίζουν ένα εργαστήριο κινητικής έκφρασης και δημιουργίας για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον χορό. Το εργαστήριο έχει στόχο την εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην προσωπική τους κίνηση και την αλληλεπίδρασή τους με τον χώρο, τον χρόνο και τους άλλους. Οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν το σώμα τους με ένα καλό ζέσταμα και στη συνέχεια, μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και ομαδικά παιχνίδια, εξερευνούν τον χώρο μέσα και έξω από το σώμα τους. Πειραματίζονται με στοιχεία όπως ο ρυθμός, η επανάληψη, οι παύσεις και ο συντονισμός, εστιάζοντας στις ιδιότητες που ενισχύουν την παρουσία τους στο εδώ και το τώρα. Δουλεύουν ατομικά και ομαδικά, δίνοντας χώρο στον κάθε έναν και στην κάθε μία να διαμορφώσει ένα προσωπικό κινητικό λεξιλόγιο, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός σωματικού διαλόγου με την ομάδα. Το εργαστήριο διερευνά το περιβάλλον που διαμορφώνουμε με το σώμα μας και τους κώδικες επικοινωνίας που χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ώστε να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Θέλοντας να μοιραστούν μέρος της διαδικασίας που ακολούθησαν για τη δημιουργία του έργου Re-call, οι συντονίστριες του εργαστηρίου αντλούν εργαλεία από την χορογραφική τους έρευνα και σύνθεση στρέφοντας το βλέμμα στην κίνηση και στους χώρους που δημιουργεί το σώμα.

Το σεμινάριο διεξάγεται με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

 

Η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνά την κίνηση μέσα από τη συνεργασία με καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς και τη συμμετοχή σε ετερόκλητα διεθνή εργαστήρια, παράλληλα με την ανάπτυξη της προσωπικής της γλώσσας στις δημιουργίες της. Έχει παρουσιάσει τα έργα Συνειρμός (BIOS και Φεστιβάλ Τσέπης, 2016), Dimensions_V (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2019) και Sits and Waits to Watch (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019).

 

 

Η Ειρήνη Κουρούβανη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τον αισιόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής παρά τις δυσχέρειες της αναπηρίας της. Έχει συμμετάσχει σε επτά παγκόσμια πρωταθλήματα σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα: στον στίβο (800 μ. γυναικών με αμαξίδιο), στον αγωνιστικό χορό, στην άρση βαρών σε πάγκο και στην ιστιοπλοΐα. Έχει χορέψει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2007) με την ομάδα Λάθος Κίνηση και στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Drops of Breath των Αποστολίας Παπαδαμάκη, Sophie Bulbulyan και Λίας Χαράκη, την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού παγκοσμίως. Έχει διδάξει σε μικτά εργαστήρια χορού στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χορού Unlimited Access και iDance της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με την χορογράφο και δασκάλα χορού Μέντη Μέγα (2014-2017). Δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας χορεύτρια, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και διεθνή εργαστήρια χορού, και είναι ενεργή αθλήτρια της ιστιοπλοΐας.

 

 

Η Παρασκευή (Βιβή) Χριστοδουλοπούλου ασχολείται με τον χορό από το 2003, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και παρακολουθώντας σεμινάρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και contact improvisation. Έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Νατάσα Αρέθα, Κωνσταντίνο Μίχο, Μέντη Μέγα, Αλέξη Φουσέκη, Μαρία Κολιοπούλου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και άλλους. Το 2004 ήταν η μόνη χορεύτρια με αναπηρία που συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως performer, ενώ το 2010 έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ στον Καναδά και τερμάτισε στο αγώνισμα του αλπικού σκι. Από το 2015 έως σήμερα συμμετέχει ενεργά σε εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων iDance και Europe Beyond Access.