KDF ΑμεΑ

15-17.7

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ, ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Σχετικά με το εργαστήριo

Η Ειρήνη Κουρούβανη και η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη δημιουργούν ένα εργαστήρι σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους, θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και θα αγαπήσουν το σώμα τους μαθαίνοντας κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Ξεκινώντας με ασκήσεις γνωριμίας και ένα καλό ζέσταμα, και με στόχο την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό και στην ομάδα, χρόνος θα αφιερωθεί στην αναζήτηση διαφορετικών ρυθμών και κινητικών μοτίβων. Δοκιμάζοντας να πέσουν, να τρέξουν, να πηδήξουν, να μπλεχτούν και να ξεμπλεχτούν, να στρίψουν, να ισορροπήσουν, να παίξουν και να χορέψουν,  τα μέλη της ομάδας καλούνται να συνδεθούν με το σώμα τους και με τα σώματα των άλλων, με τη μουσική και με το ρυθμό. 

Το εργαστήρι διεξάγεται με τη συνεργασία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

Η Ειρήνη Κουρούβανη ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό λαμβάνοντας μέρος σε Φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, είναι πρωταθλήτρια στίβου, άρσης βαρών και ιστιοπλοΐας, με σημαντικές διακρίσεις. Έχει γεννηθεί με την σπάνια πάθηση της αρθρογρίπωσης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τον αισιόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής παρά τις δυσχέρειες της αναπηρίας της. Έχει συμμετάσχει σε επτά παγκόσμια πρωταθλήματα σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα: στον στίβο (800 μ. γυναικών με αμαξίδιο), στον αγωνιστικό χορό, στην άρση βαρών σε πάγκο και στην ιστιοπλοΐα. Έχει χορέψει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2007) με την ομάδα Λάθος Κίνηση και στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Drops of Breath των Αποστολίας Παπαδαμάκη, Sophie Bulbulyan και Λίας Χαράκη, την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού παγκοσμίως. Έχει διδάξει σε μικτά εργαστήρια χορού στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χορού Unlimited Access και iDance της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με την χορογράφο και δασκάλα χορού Μέντη Μέγα (2014-2017). 

 

 

Η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη δραστηριοποιείται ως χορεύτρια και χορογράφος στην Αθήνα και το Αμβούργο. Ερευνά την κίνηση μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, τη συμμετοχή της σε ετερόκλητα, διεθνή φεστιβάλ και εργαστήρια, ενώ παράλληλα εξελίσσει την προσωπική της καλλιτεχνική πρακτική. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2016), και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2018), ενώ ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2020 χορογράφησε το έργο «Re-call», μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access για καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, το οποίο παρουσιάστηκε στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στο Holland Dance Festival, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και συνεχίζει την περιοδεία του. Το 2021 παρουσίασε το ομαδικό ψηφιακό έργο «Besuch», μία παραγωγή της Στέγης για το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων. Το 2022 φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα K3 Tanzplan του Αμβούργου για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τις υπηρεσίες προσβασιμότητας και παρουσίασε το έργο «Phrases» στο διεθνές Ίδρυμα παραστατικών τεχνών Kampnagel.

Δραστηριοποιούνται μαζί από το 2018 ύστερα από τη δημιουργία του έργου μικρής διάρκειας “Cherry-Picked” της Siobhan Hayes στο Μάλμε της Σουηδίας, το οποίο παρουσιάστηκε στο Skanes Danceteater και το iDance #2 Inclusive Dance Convention στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν στα έργα “Re-call” και “Re-call (reloaded)”, παραγωγή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Europe Beyond Access, με τα οποία ταξίδεψαν σε διεθνή Φεστιβάλ το 2020-21. Από το 2021 διδάσκουν μαζί σεμινάρια σύγχρονου χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία.