Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 22.8.20

Παράσταση

ULTIMA VEZ / WIM VANDEKEYBUS 
TRACES

21 & 22.8.2020 | 22:00 | 105'
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Στο τελευταίο έργο του, με τίτλο Traces, ο Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέιμπους] ιχνηλατεί την πορεία του και ανατρέχει στις διαισθητικές επιλογές που καθόρισαν την αναζήτησή του: το δράμα των παρορμήσεων και των ενστίκτων, το παιχνίδι των ενεργειών και των εντάσεων. Στην παρθένα φύση της Ρουμανίας, όπου σώζονται τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης, ο Vandekeybus αναζητά ίχνη παλαιότερα από την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη μνήμη· ίχνη της φύσης που το σώμα έχει ξεχάσει ή καταστείλει. Πρόκειται για μια αναζήτηση της «εσωτερικής ιστορίας», που ξεδιπλώνεται πριν και πέρα από τη γλώσσα και μπορεί να ειπωθεί μόνο μέσω του χορού και της μουσικής. Πόση φύση υπάρχει ακόμα στον άνθρωπο, πόσο ζώο στο ανθρώπινο σώμα; Τί συμβαίνει όταν είμαστε σε κίνδυνο, όταν πρέπει να πάρουμε διαισθητικές αποφάσεις για να επιβιώσουμε;
Δέκα χορευτές κινούνται υπό τους ήχους της μουσικής των Trixie Whitley (που συνέθεσε τη μουσική για το TrapTown), Shahzad Ismaily, Ben Perowsky και Daniel Mintseris, σε ηχογράφηση με τον κιθαρίστα Marc Ribot, συνθέτη της μουσικής του Inasmuch as Life is Borrowed και της μεγάλου μήκους ταινίας του Vandekeybus Galloping Mind.

--

Σκηνοθεσία & χορογραφία: Wim Vandekeybus
Δημιουργία σε συνεργασία με & ερμηνεία: Alexandros Anastasiadis, Borna Babić, Maureen Bator, Davide Belotti, Pieter Desmet, Maria Kolegova, Kit King, Anna Karenina Lambrechts, Magdalena Oettl, Mufutau Yusuf
Μουσική σύνθεση & ηχογράφηση: Trixie Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky, Daniel Mintseris
Κιθάρα: Marc Ribot
Βοηθός κίνησης: German Jauregui, Iñaki Azpillaga, Flavio D’Andrea
Πλοκή: Wim Vandekeybus
Δραματουργία: Erwin Jans
Κοστούμια: Isabelle Lhoas, με τη βοήθεια της Isabelle De Cannière
Σκηνικά: Wim Vandekeybus & Tom de With
Διευθυντής σκηνής: Thomas Glorieux
Ήχος: Christian Schröder
Σχεδιασμός φωτισμού: Wim Vandekeybus & Francis Gahide
Φωτισμός κατά την περιοδεία: Helmut Van den Meersschaut
Κοστούμι αρκούδας: Jan Maillard
Ζωγραφική σκηνικών: Patrick (Bob) Vantricht
Παραγωγή: Ultima Vez
Συμπαραγωγή: Europalia Romania, Concertgebouw Bruges, KVS Brussels, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq
Με την υποστήριξη του προγράμματος φοροαπαλλαγής της Βελγικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Casa Kafka Pictures Tax Shelter. Η ομάδα Ultima Vez υποστηρίζεται από τις φλαμανδικές αρχές και την Επιτροπή Φλαμανδικής Κοινότητας της περιοχής των Βρυξελλών.

--

 ULTIMA VEZ WIM VANDEKEYBUS Traces

O Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέιμπους] είναι χορογράφος, χορευτής, σκηνοθέτης και φωτογράφος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε την ομάδα χορού Ultima Vez. Το πρώτο έργο του, με τίτλο What The Body Does Not Remember (1986), χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρο και τιμήθηκε με βραβείο Bessie, όπως και το δεύτερο έργο του, με τίτλο Les porteuses de mauvaises nouvelles (1989). Τα έργα του Vandekeybus θεωρούνται ορόσημα στην ιστορία του σύγχρονου χορού. Το μοναδικό στυλ και η ιδιότυπη κινητική γλώσσα του αντιπαραθέτουν τη διαίσθηση, την παρόρμηση και το ένστικτο με την ενέργεια, το ρίσκο, τον κίνδυνο, εκφράζοντας μια κοσμοθεωρία γεμάτη δυναμισμό και σύγκρουση: σύγκρουση μεταξύ σώματος και νου, συναισθήματος και διάνοιας, άνδρα και γυναίκας, φύσης και πολιτισμού, ανθρώπου και ζώου, ομάδας και ατόμου, ψευδαίσθησης και πραγματικότητας. Στο έργο του ο Vandekeybus επανέρχεται σχεδόν εμμονικά σε ένα και μοναδικό ερώτημα: πώς ο άνθρωπος αντιδρά σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Vandekeybus αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «στιγμή της καταστροφής», η οποία, παραδόξως, δεν αποκλείει το χιούμορ, το παιχνίδι, ακόμη και την ελαφρότητα από το έργο του.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
https://www.viva.gr/tickets/dance/26o-diethnes-festival-xorou-kalamatas/traces/

 

Outdoor

LAURA ARIS & ÁLVARO ESTEBAN 
CUALQUIER MAÑANA

21.8.2020 | 20:00
Costa Navarino

22.8.2020 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR LAURA ARIS 9918

Οι Laura Aris [Λάουρα Άρις] και Álvaro Esteban [Άλβαρο Εστέμπαν] έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα ντουέτο-στοχασμό για τη θλίψη που ακολουθεί όταν οι καταστάσεις έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς. Ένα σωματικό ταξίδι στο παρόν, κατά το οποίο συνειδητοποιούμε ότι το παρελθόν δεν επιστρέφει. Σαν τα κομμάτια ενός παζλ, που μια μέρα παύουν να ταιριάζουν όπως πριν. Το έργο μιλά για μια ευαίσθητη ισορροπία, όταν μια λέξη, μια χειρονομία, μια αντίδραση, μια αλλαγή, μια απώλεια, μια σύμπτωση ή ένας απλός ψίθυρος μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Η παράσταση Cualquier Mañana των Laura Aris και Álvaro Esteban θα παρουσιαστεί στην Costa Navarino στις 21 Αυγούστου 2020, ημέρα έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

capetan vasilis

--

Δημιουργία & ερμηνεία: Laura Aris & Álvaro Esteban
Μουσική: Roger Marín
Ευχαριστίες: HKAPA Hong Kong Academy for Performing Arts και την Heidi Ehrhart για τη βοήθεια και τα κοστούμια

Η παράσταση Cualquier Mañana των Laura Aris και Álvaro Esteban παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας.

Gobe

--

Η Laura Aris [Λάουρα Άρις] είναι χορεύτρια, χορογράφος και διεθνώς αναγνωρισμένη δασκάλα χορού. Σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνις, αναπτύσσοντας τις δικές της δημιουργικές πρακτικές, ερμηνεύοντας έργα τρίτων και δημιουργώντας σόλο και ομαδικά έργα. ‘Εχει συνεργαστεί με την ομάδα Lanònima Imperial/Juan Carlos García (Ισπανία) και την καλλιτεχνική κολλεκτίβα General Eléctrica (Ισπανία) σε έργα του Tomás Aragay, ενώ ήταν μέλος, για δέκα χρόνια, της ομάδας του Wim Vandekeybus/Ultima Vez (Βέλγιο). Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Lladró Εξαιρετικού Χορευτή στο Φεστιβάλ της Βαλένσια (Ισπανία). Ως προσκεκλημένη καλλιτέχνις έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και καλλιτεχνικές σχολές, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ImPulsTanz (Αυστρία), PARTS Performing Arts Research and Training Studios (Βέλγιο), SEAD Salzburg Experimental Academy of Dance (Σάλτσμπουγκ), Korea National University of Arts (Κορέα), Deltebre Dansa (Ισπανία) και Atelier Transformation (Καναδάς).

Ο Álvaro Esteban [Άλβαρο Εστέμπαν] είναι απόφοιτος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μαδρίτης) και της Ισπανικής Βασιλικής Σχολής Χορού Mariemma με ειδίκευση στο σύγχρονο χορό. Μετά από χρόνια συνεργασιών με διαφορετικούς χορογράφους, καλλιτέχνες και ομάδες (Trasdanza, Larumbe Danza, Tenerife Dance Lab, Galego Choreographic Center, Natxo Montero, Cisco Aznar, and Elias Aguirre), άρχισε να εξερευνά την προσωπική του προσέγγιση στην κίνηση, βασιζόμενος σε τεχνικές αυτογνωσίας και διαλογισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη μιας ολιστικής επίγνωσης σε σωματικό, συναισθηματικό και ενεργειακό επίπεδο. Είναι μέλος των ομάδων Cia.Daniel Abreu (Ισπανία) και CocoonDance (Γερμανία), ενώ παραμένει σε συνεχή αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Σεμινάρια

EDIVALDO ERNESTO 
Depth Movement Workshop 

21 → 30.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (30 ώρες)

Σε αυτό το πυκνό, δυναμικό σεμινάριο οι σπουδαστές εξερευνούν την ενέργεια και τα όριά τους, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση προκειμένου να κατανοήσουν τί τους προσδιορίζει ως χορευτές. Επιτρέπουν στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές δεξιότητές τους και αναπτύσσουν εργαλεία για τη δημιουργία ρυθμών και νέων ποιοτήτων κίνησης. Κοιτάζουν βαθύτερα μέσα στο φάσμα του προσωπικού τους χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνουν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Εξερευνούν το partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Μαθαίνουν πώς να είναι πραγματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνουν την ενέργεια και πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως το κύριο εργαλείο τους.

WORKSHOPS EDIVALDO ERNESTO

Ο Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο], με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, είναι χορευτής, ειδικός στον αυτοσχεδιασμό, χορογράφος και δάσκαλος. Η δουλειά του είναι επηρεασμένη από την πατρίδα του και τους παραδοσιακούς χορούς της δυτικής Αφρικής. Έχει συνεργαστεί με τον David Zambrano ως χορευτής και ως εισηγητής των μεθόδων του Flying Low και Passing Through. Το 2018 συνεργάστηκε με τη Λίντα Καπετανέα και την ομάδα RootlessRoot στο ντουέτο Half the Truth. Είναι δημιουργός των εργαστηρίων Depth Movement και Next Level. Χορεύει και διδάσκει στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία. Υπήρξε μέλος της ομάδας Sasha Waltz & Guests.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κόστος Συμμετοχής
(3 σεμινάρια, 1 masterclass και 1 διάλεξη): 250,00 €
Εγγραφές και πληροφορίες:
workshops at kalamatadancefestival.gr

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την
καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως
των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική
έκπτωση για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

JOZEF FRUČEK 
Tell A Story

21 → 23.8.2020 
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (9 ώρες)

Πρόκειται για ένα σεμινάριο με κεντρικό στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του performer επί σκηνής μέσω της σύνδεσης κίνησης και φωνής. Πριν την έναρξη του σεμιναρίου θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν σε επιλεγμένο κείμενο.

WORKSHOPS Jozef Frucek TELL A STORY

Ο Jozef Fruček [Γιόζεφ Φρούτσεκ] έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και το θέατρο, και έχει αφιερώσει την επαγγελματική ζωή του στην έρευνα της κίνησης που προάγει την ανθρώπινη ανάπτυξη και την υγιή γήρανση. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Θεατρικών Τεχνών της Μπρατισλάβα και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές με θέμα την Κίνηση και Φωνή. Έχει ασχοληθεί με τη λειτουργική επικοινωνία, τη φωνή και την αναπνοή στη δημόσια ομιλία, στις παραστατικές τέχνες και στην ψυχική υγιεινή. Το 2006 ίδρυσε με τη Λίντα Καπετανέα την ομάδα RootlessRoot και έκτοτε εφαρμόζουν μαζί τη μέθοδό τους Fighting Monkey Practice, που προσεγγίζει την ανθρώπινη κίνηση μέσα από την ανάλυση κατηγοριών και πεδίων κίνησης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει και δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς τεχνών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κόστος Συμμετοχής
(3 σεμινάρια, 1 masterclass και 1 διάλεξη): 250,00 €
Εγγραφές και πληροφορίες:
workshops at kalamatadancefestival.gr

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την
καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως
των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική
έκπτωση για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας / 21.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας / 24.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας / 25.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας / 29.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας / 30.8.20
Περισσότερα...