Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 28.8.20

Παράσταση

KÓKA&PANÚ 
ὕλη

28.8.2020 | 22:00 | 40'
Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Οι kóka&panú παρουσιάζουν τη νέα δημιουργία τους ὕλη. Από την ερμηνεία της λέξης στα αρχαία ελληνικά, που σημαίνει δάσος, μέχρι τη συνειρμική έννοια της μάζας, όπως χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική γλώσσα. Το έργο χτίζεται μέσα σε μια ηχητική εγκατάσταση. Ο Panú τοποθετεί στη σκηνή ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον, ένα υπερμεγέθες μουσικό όργανο που ζωντανεύει με την κινητική δεξιοτεχνία της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου. Ένα περιβάλλον φτιαγμένο από βιομηχανικά υλικά, εν είδει αστικής «ὕλης», λειτουργεί ως συνέχεια της φύσης που μας περιβάλλει. Το ψυχρό μέταλλο συνδιαλέγεται με το ζεστό ανθρώπινο σώμα. Η ύλη υπάρχει μέσα από την κίνηση. Οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να αποδώσουν με τον πιο άμεσο τρόπο τον αρχετυπικό δεσμό μουσικής-χορού, σε μια σχέση δράσης-αντίδρασης. Ο χορός προκαλεί τον ήχο και ο απόηχος τροφοδοτεί την κίνηση του σώματος. Το έργο είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

--

Ιδέα, δημιουργία, χορογραφία: kóka&panú (Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Μουσική σύνθεση & ηχητική εγκατάσταση: Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Ερμηνεία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Σχεδιασμός σκηνικού και κοστουμιών σε συνεργασία με την Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ηχοληψία: Ορέστης Πατσινακίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Ζαΐρα Φαληρέα
Διεύθυνση παραγωγής & επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: kóka&panú
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Με την οικονομική ενίσχυση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη: Baumstrasse/Δρόμος με δέντρα

--

KOKA PANU

Το ντουέτο kóka&panú ιδρύθηκε το 2018 από τη χορεύτρια/χορoγράφο Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και τον μουσικό/συνθέτη Παναγιώτη Μανουηλίδη. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς χορογράφους παγκοσμίως, όπως ο Akram Khan, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Roberto Olivan, RootlessRoot και Jukstapoz. Έχει ταξιδέψει και χορέψει σε σκηνές και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Οι προσωπικές της χορογραφικές αναζητήσεις αρχίζουν το 2012. Ο μουσικός/συνθέτης Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης) ζει στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και μουσικός με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Münchner Kammerspiele, τους RootlessRoot, το Baumstrasse κ.ά. Με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά του, ως μουσικός και συνθέτης, συνεχίζει να συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και να εξελίσσει την προσωπική του πορεία. Από το 2019 σχεδιάζει πρωτότυπα μουσικά όργανα, που λειτουργούν ως ηχητικές εγκαταστάσεις.

 

Outdoors

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ
ORBITAL

28.8.2020
Παραλία Καλαμάτας
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
Οι ώρες θα ανακοινωθούν

OUTDOOR IOANNIS KAROUNIS 

Ένας άνδρας και μια σφαίρα. Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς, που διαγράφεται μέσα από τις συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του άνδρα να ισορροπήσει. Σε αυτήν την τροχιά αντικείμενο και υποκείμενο αναπτύσσουν μια σχέση αλληλεξάρτησης, που εκφράζεται αλληγορικά με μια άμεση σωματικότητα. Ο άνδρας πασχίζει να εξισορροπήσει τα πηγαία όνειρα και τις επιθυμίες του με την ενήλικη, λογική πραγματικότητα που τον εγκλωβίζει. Η σφαίρα ενσαρκώνει ένα άλλο άπιαστο σώμα, μια άλλη οντότητα, στην οποία ο άνδρας προσπαθεί να εισχωρήσει, να την κατανοήσει αλλά και να συμπορευτεί μαζί της. Επιχειρεί να καταστήσει δικό του αυτό το άλλο σώμα και εν τέλει να ισορροπήσει μαζί του, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στον «γνήσιο» εαυτό του και στη δική του αυτοολοκλήρωση. Μαζί διαντιδρούν και διαμορφώνουν από κοινού ένα τοπίο συναισθαντικότητας.

--

Ερμηνεία: Ιωάννης Καρούνης
Σε συνεργασία με: Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου, SaLtaTor Physical Dance Group

--

Ο Ιωάννης Καρούνης είναι performer και χορογράφος. Είναι, επίσης, σκηνοθέτης, με ενδιαφέρον για το βίντεο και το ντοκιμαντέρ, και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χορού Athens Video Dance Project. Σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School (Μασαχουσέτη), στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Αθήνα), και στην Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Χορού «Νίκης Κονταξάκη – Νικολέττας Μπακάλη» (Αθήνα). Παράλληλα, σπούδασε performance στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, θεσμούς και φεστιβάλ στον χώρο του χορού και της performance στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως τους Marina Abramović Institute, NEON, Documenta 14 (Αθήνα/Κάσελ 2017, με τη Γεωργία Σαγρή), stART – Robert Bosch Stiftung, Off Europa Festival (Λειψία/Δρέσδη), Μπιενάλε Αθήνας, International Dance Festival of Festival Seoul (Κορέα), XVII Festival International de Danza Contemporanea (Μεξικό), Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (Ιταλία), Festival Hostscena (Νορβηγία), Echo Echo Dance Festival (Ιρλανδία), Arc for Dance International Festival (Ελλάδα), Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας – Φεστιβάλ Ibsen (με τη Rafika Chawishe), Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με την ομάδα David Dorfman Company), Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Dance Days Chania, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει λάβει επιχορήγηση για το έργο Orbital από το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και για το έργο Construct από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού SaLtaTor Physical Dance Group.

BEN FURY & SIMON THIERRÉE
LE CAUCHEMAR DE DARWISH

28.8.2020 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας 

OUTDOOR BEN FURY SIMON

Το έργο Le Cauchemar de Darwish είναι ένα έργο κίνησης με ζωντανή μουσική. Συνδυάζει το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντα των δύο πρωτοεμφανιζόμενων στην Ελλάδα καλλιτεχνών: το breakdance για τον Ben Fury [Μπεν Φυρί], την παραδοσιακή, κλασική και τζαζ μουσική για τον Simon Thierrée [Σιμόν Τιερέ], τις μεσανατολικές επιρροές και τον σύγχρονο χορό και μουσική και για τους δύο. Εμπνευσμένο από τον παραδοσιακό μεσανατολικό χορό dabkeh, το έργο γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των συντελεστών του να χορέψουν μέσα στο πλήθους. Η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούν, χωρίς τη συνοδεία οργάνων, ένα λαϊκό τραγούδι του μαροκινού συγκροτήματος Jil Jilala, ενεργοποιώντας έναν παλλόμενο κύκλο, που διευρύνεται μέχρι να αποσυντεθεί.

--

Ερμηνεία: Ben Fury & Simon Thierrée

--

Οι Ben Fury [Μπεν Φυρί] και Simon Thierrée [Σιμόν Τιερέ] γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες, στο σταυροδρόμι του σύγχρονου χορού και των τεχνών του τσίρκου. Ο Ben χορεύει συστηματικά για τους Sidi Larbi Cherkaoui και Fatou Traoré, ενώ ο Simon συνθέτει μουσική για κλασικά, τζαζ και τσιγγάνικα συγκροτήματα και παίζει μουσική για το τσίρκο και για ομάδες σύγχρονου χορού, όπως οι Rital Brocante και Les SlovaKs Dance Collective.

Η παράσταση Le Cauchemar de Darwish παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ifa logo

 

ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ & TZITZIFRIKIA 
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ

28.8.2020  | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR EFTYCHIA STEFANOU

Με την παράσταση Λίγο πριν σας συστηθούμε. Είμαστε, η Ευτυχία Στεφάνου, σε συνεργασία με τα Τzitzifriki[a], κάνουν μια απόπειρα να επικοινωνήσουν την καθολική αποτυχία τους να παρουσιαστούν ως κάτι προκαθορισμένο, εφόσον τίθενται σε μια συνεχή και ασίγαστη αναδιαμόρφωση. Ίσως η ματαιότητα αυτής της παραδοχής να έγκειται στη συνειδητοποίηση της συνεχούς μεταβολής τους μέχρι να καταλήξουν στο «εγώ», στο οποίο προϋπάρχει.

--

Η Ευτυχία Στεφάνου είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Σύγχρονου Χορού του Σάλτσμπουργκ (SEAD) και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο των σπουδών της στη SEAD ερμήνευσε χορογραφίες των Yvonne Rainer, Akram Khan και Wim Vandekeybus. Έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Barnaby Booth, Mala Kline, Alexandra Waierstall, Milla Koistinen, Jan Lauwers, Paul Blackman και Yuri Korec, καθώς και με την εικαστικό Rita McBride. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS και το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2019). Αυτή την περίοδο εξερευνά τις χορογραφικές της πτυχές σε συνεργασία με τον χορογράφο Jakob Jautz, τον μουσικό Σωτήρη Ζηλιασκόπουλο (Τzitzifriki) και την εικαστικό Μαρίνα Φραγκιουδάκη (a).

Σεμινάρια

EDIVALDO ERNESTO
Depth Movement Workshop 

21 → 30.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (30 ώρες)

WORKSHOPS EDIVALDO ERNESTO

Σε αυτό το πυκνό, δυναμικό σεμινάριο οι σπουδαστές εξερευνούν την ενέργεια και τα όριά τους, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση προκειμένου να κατανοήσουν τί τους προσδιορίζει ως χορευτές. Επιτρέπουν στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές δεξιότητές τους και αναπτύσσουν εργαλεία για τη δημιουργία ρυθμών και νέων ποιοτήτων κίνησης. Κοιτάζουν βαθύτερα μέσα στο φάσμα του προσωπικού τους χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνουν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Εξερευνούν το partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Μαθαίνουν πώς να είναι πραγματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνουν την ενέργεια, πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως το κύριο εργαλείο τους.

ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ 
Masterclass
Fighting Monkey Practice - From the other side

26 → 29.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (8 ώρες)

WORKSHOPS LINDA KAPETANEA From the other side

Πρόκειται για ένα μάθημα που εστιάζει σε βασικές ιδιότητες του σώματος, όπως το βάρος, η ελαστικότητα, η δύναμη, η πυκνότητα, και στη χρήση τους είτε σε μια απλή συνθήκη είτε σε πιο σύνθετες καταστάσεις ταχύτητας και δυναμικής.

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας / 21.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας / 24.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας / 25.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας / 29.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας / 30.8.20
Περισσότερα...