Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 27.8.20

Παράσταση

LALI AYGUADÉ & GUILHEM CHATIR
HERE

27.8.2020 | 22:00 | 55'
Εναλλακτικός Χώρος / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

HERE (εδώ). Γεννιόμαστε στον χρόνο και τον χώρο, στο «εδώ». Εδώ όπου προηγήθηκαν άλλοι πριν από εμάς και θα υπάρξουν άλλοι μετά από εμάς. Είμαστε ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας. Ξεκινάμε από το μηδέν και ζούμε με έναν σκοπό. Η ύπαρξή μας, μέσα κι έξω, πλάθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι για το πλάσιμό της είμαστε υπεύθυνοι εμείς και πολύ συχνά δε συνειδητοποιούμε ότι στη διαδικασία αυτή επιδρούν κυρίως εξωτερικοί παράγοντες. Το «άλλο» είναι ένας παράγων ζωτικής σημασίας, που όχι μόνο αποφασίζει πώς μας βλέπουν οι άλλοι αλλά επιδρά και στην εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας. Όμως, το «άλλο» επηρεάζεται επίσης από τους άλλους. Ανήκουμε όλοι σε μια μεγαλύτερη δομή με κανόνες, νόρμες, αξίες, προκαταλήψεις, πολιτισμικά χαρακτηριστικά, γλώσσα και ιεραρχία, που δημιουργήθηκε και συντηρείται από εμάς τους ίδιους.

Στο Here η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] και ο Guilhem Chatir [Γκιλιέμ Σατίρ] διερευνούν τη σχέση μας με τις δομές μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε. Μια απροσδιόριστη δύναμη (η υψίφωνος Astrid Stockman) κατευθύνει την καθημερινότητα και την διαδικασία ανάπτυξης δύο νεογέννητων πλασμάτων. Η φωνή και η παρουσία της ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επίγνωσης και υλοποίησης. Τα δύο πλάσματα αναπτύσσονται σωματικά και συναισθηματικά, αλληλεπιδρούν και πλάθουν το ένα το άλλο σαν από πηλό. Η εξωτερική δύναμη εμπνέει και καταστρέφει, προκαλεί και σταθεροποιεί τους χορευτές, που σταδιακά χειραφετούνται. Δεν υπακούουν πλέον παθητικά στις ξαφνικές ιδιοτροπίες και ξεπερασμένες απαιτήσεις της σοπράνο. Καθώς απομακρύνονται από τους προκαθορισμένους κανόνες, ανακαλύπτουν την εσωτερική δύναμη και τα ένστικτά τους ώσπου βγαίνουν από τη δομή, αποκαθιστώντας τις γήινες παρορμήσεις και τη διαίσθησή τους.

--

Σύλληψη & χορογραφία: Lali Ayguadé & Guilhem Chatir
Ερμηνεία: Lali Ayguadé & Lisard Tranis
Σοπράνο: Maria Casellas Artigas (αντικαθιστά την Astrid Stockman)
Μουσική: Joana Gomila
Δραματουργία: Aïda Gabriëls
Σκηνικά & καλλιτεχνική αξιολόγηση: Martina Cabanas
Φωτισμός: Davy Deschepper
Ήχος: Julián D’Avino Anido
Τεχνικός παραγωγής & φωτισμού: Gervasio Juan Colet
Διεύθυνση παραγωγής: Elclimamola
Διαχείριση έργου & περιοδείας: Big Story Productions
Συμπαραγωγή: Pyrénart και ICI-CCN de Montpellier-Occitanie, Life Long Burning (supported by the EU Creative Europe Programme), Festival Grec Barcelona 2019, Temporada Alta 2018, Charleroi danse – Centre chorégraphique de Wallonie-Bruxelles
Σε συνεργασία με: Temporada Alta 2018, CIRCa – Pôle national cirque à Auch, ZGZ Escena – Festival internacional de Artes Escénicas, KLAP Maison pour la danse à Marseille, La Place de la Danse – CDCN Toulouse-Occitanie
Με την υποστήριξη: Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura

Η Lali Ayguadé συμμετέχει στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για τη διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας.

Gobe

--

LALI AYGUADE COMPANY

Η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγκουαντέ] είναι Καταλανή ερμηνεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στο Ωδείο Liceu (Βαρκελώνη), στο Institut del Teatre (Βαρκελώνη) και στη σχολή PARTS (Βρυξέλλες). Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τους Publik Eye Company (υπό τη διεύθυνση της Carmen Mehnert), Akram Khan Company, Hofesh Shechter, Marcos Morau, Roberto Olivan και Baró d’Evel, μεταξύ άλλων. Από το 2013, διευθύνει τη δική της ομάδα, με την οποία δημιούργησε έργα, όπως το Kokoro και το iU Mi, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το 2018, δημιούργησε από κοινού με τον Guilhem Chatir το έργο HERE.

Ο Guilhem Chatir [Γκιλιέμ Σατίρ] είναι Γάλλος χορευτής και χορογράφος. Το ενδιαφέρον του για το χιπ χοπ και το τσίρκο τον οδήγησε στο Conservatoire à Rayonnement Régional της Τουλούζης. Στη συνέχεια σπούδασε στο Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (2010) και στη σχολή PARTS (Βρυξέλλες, 2013). Το 2015 συνεργάστηκε με τον Wim Vandekeybus/Ultima Vez και χόρεψε στα έργα του What the Body Does Not Remember και In Spite of Wishing and Wanting. Το 2018 συνεργάστηκε με τον Yoann Bourgeois στο νέο του έργο Requiem και το 2019 χόρεψε στο Ludum, το νέο έργο της ομάδας Anton Lachky Company. Πρόσφατα ίδρυσε τη δική του ομάδα.

Τον Guilhem Chatir, που πρόσφατα έγινε μέλος της ομάδας Akram Khan Company, αντικαθιστά επί σκηνής ο Καταλανός χορευτής Lisard Tranis [Λίσαρντ Τράνις]. O Τράνις σπούδασε χορό στις σχολές Oriol Martorell και Institut del Teatre της Βαρκελώνης, όπου συνεργάστηκε με χορογράφους όπως οι Emilio Gutiérrez, Pau Aran, Joan Lopez, και Lali Ayguadé. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Certamen Internacional de Dansa (Βαρκελώνη), που του εξασφάλισε υποτροφία στη σχολή Peridance Capezio Dance Centre (Νέα Υόρκη). Στη συνέχεια έγινε μέλος της ομάδας Verve του Northern School of Contemporary Dance, με την οποία χόρεψε σε έργα των Kerry Nicholls, Luca Silvestrini και Douglas Thorpe.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
https://www.viva.gr/tickets/dance/26o-diethnes-festival-xorou-kalamatas/here/

 

Outdoor

WONDERGROUND DANCE COMPANY 
RISE

27.8.2020  | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR WONDERGROUND COMPANY

To Rise είναι ένα μανιφέστο για το πώς ένας άδειος χώρος μετατρέπεται σε τελετουργικό μεταμόρφωσης. Η Roser Tutusaus [Ροσέρ Τουτουσάους] και ο Tom Weksler [Τομ Βέκσλερ] μοιράζονται με το κοινό ένα ασυνήθιστο γεγονός, μια στιγμή απλής και προσωπικής αλήθειας, που είναι η ουσία της αλλαγής. To Rise είναι ένα χορευτικό έργο που συνδυάζει διαφορετικές μορφές κίνησης ως τρόπο επικοινωνίας και μας καλεί να προχωρήσουμε πέρα από το ατομικό βίωμα προς το συλλογικό.

--

Ερμηνεία: Wonderground Dance Company (Tom Weksler & Roser Tutusaus)
Παραγωγή: Brechtje Randag
Μουσική: Miguel Marin, Chet Baker, Murray Head

H Roser Tutusaus με την παράσταση Rise της Wonderground Company παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας.

Gobe

Ο Tom Weksler με την παράσταση Rise της Wonderground Company παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

SEmbassylogo

--

Η Roser Tutusaus [Ροσέρ Τουτουσάους] σπούδασε χορό στη σχολή Artez DansAcademie in Arnhem (Holland) και δημοσιογραφία στο Universitat Autònoma της Βαρκελώνης. Στην Ολλανδία συνεργάστηκε με χορογράφους και ομάδες όπως οι Anouk van Dij, Giulio d’Anna, Anouke de Groot και Erik Kaiel. Στη Βαρκελώνη χόρεψε με τους Transit Dansa/Maria Rovira, Enclave Arts del movement/Roberto Oliván και Pere Faura, μεταξύ άλλων. Την περίοδο 2014-2019 χόρεψε για την ομάδα Guy Nader and Maria Campos Dance Company, συμμετέχοντας σε διεθνείς περιοδείες. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον καλλιτέχνη του τσίρκου Joan Català στη δημιουργία του ντουέτου Menar, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης street περφόρμανς των Καταλανών κριτικών το 2016. Είναι δημιουργός δύο σόλο έργων με τίτλο Simun και Tecnologías del yo.

Ο Tom Weksler [Τομ Βέκσλερ] ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και με διαφόρων μορφών ακροβατικά από παιδί. Το 2009 αποφοίτησε από το Dancers and Choreographers Training Workshop στη Χάιφα. Από το 2010, χορεύει με την ομάδα Inbal Pinto και Avshallom Pollak Dance Company, ενώ την περίοδο 2017-2019 χόρεψε με την ομάδα Guy Nader and Maria Campos Dance Company. Μέχρι το 2019, περιόδευε ανά τον κόσμο με το έργο Collective Loss Of Memory της ομάδας RootlessRoot (Jozef Fruček και Λίντα Καπετανέα), μια παραγωγή Dot504. Ως δημιουργός, ο Weksler ενδιαφέρεται κυρίως για τις καλλιτεχνικές συνεργασίες και την έκφραση μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης. Το 2012 δημιούργησε το έργο Lobos σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του τσίρκου Yogi Dekel, Yuval Oz και Breno Caetano, το 2014 τα ντουέτα Saru και Heder σε συνεργασία με τη χορεύτρια και χορογράφο Mayumu Minakawa και το 2017 το ντουέτο Pilim σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη του τσίρκου Yogi Dekel. Διδάσκει, επίσης, εργαστήρια σε σχολές χορού, τσίρκου και πολεμικών τεχνών, καθώς και σε επαγγελματικές ομάδες χορού ανά τον κόσμο.

«Η χορευτική ομάδα Wonderground [Γουόντεργκραουντ] είναι ο τρόπος μας να μοιραζόμαστε την τέχνη, την κίνηση, και τη δημιουργία. Το έδαφος (ground) είναι το στήριγμα του σώματός μας, η σχέση μας με το πραγματικό. Είναι πάντα εκεί, όμως δεν το θεωρούμε δεδομένο. Η ερωτηματική σκέψη (wonder) ενθαρρύνει τον προβληματισμό, την αναζήτηση, τον πειραματισμό. Είναι ένας χώρος περιέργειας, ένας χώρος εξερεύνησης αυτού που θεωρούμε αδύνατο, ένας χώρος γεμάτος εκπλήξεις.»

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Σεμινάρια

EDIVALDO ERNESTO 
Depth Movement Workshop 

21 → 30.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (30 ώρες)

Σε αυτό το πυκνό, δυναμικό σεμινάριο οι σπουδαστές εξερευνούν την ενέργεια και τα όριά τους, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση προκειμένου να κατανοήσουν τί τους προσδιορίζει ως χορευτές. Επιτρέπουν στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές δεξιότητές τους και αναπτύσσουν εργαλεία για τη δημιουργία ρυθμών και νέων ποιοτήτων κίνησης. Κοιτάζουν βαθύτερα μέσα στο φάσμα του προσωπικού τους χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνουν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Εξερευνούν το partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Μαθαίνουν πώς να είναι πραγματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνουν την ενέργεια και πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως το κύριο εργαλείο τους.

WORKSHOPS EDIVALDO ERNESTO

Ο Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο], με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, είναι χορευτής, ειδικός στον αυτοσχεδιασμό, χορογράφος και δάσκαλος. Η δουλειά του είναι επηρεασμένη από την πατρίδα του και τους παραδοσιακούς χορούς της δυτικής Αφρικής. Έχει συνεργαστεί με τον David Zambrano ως χορευτής και ως εισηγητής των μεθόδων του Flying Low και Passing Through. Το 2018 συνεργάστηκε με τη Λίντα Καπετανέα και την ομάδα RootlessRoot στο ντουέτο Half the Truth. Είναι δημιουργός των εργαστηρίων Depth Movement και Next Level. Χορεύει και διδάσκει στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία. Υπήρξε μέλος της ομάδας Sasha Waltz & Guests.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κόστος Συμμετοχής
(3 σεμινάρια, 1 masterclass και 1 διάλεξη): 250,00 €
Εγγραφές και πληροφορίες:
workshops at kalamatadancefestival.gr

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την
καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως
των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική
έκπτωση για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ 
Masterclass
Fighting Monkey Practice - From the other side

26 → 29.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (8 ώρες)

Πρόκειται για ένα μάθημα που εστιάζει σε βασικές ιδιότητες του σώματος, όπως το βάρος, η ελαστικότητα, η δύναμη, η πυκνότητα, και στη χρήση τους είτε σε μια απλή συνθήκη είτε σε πιο σύνθετες καταστάσεις ταχύτητας και δυναμικής.

WORKSHOPS LINDA KAPETANEA From the other side

Η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα σύγχρονου χορού με διεθνή εμπειρία και δραστηριότητα. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε την εκπαίδευσή της με μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη ως υπότροφος του ΙΚΥ. Το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού της απένειμε βραβείο καλύτερης ερμηνείας. Από το 2002 έως το 2006 ήταν μέλος της ομάδας Ultima Vez του Wim Vandekeybus, συμμετέχοντας στις παραστάσεις Blush, Sonic Boom και Puur και στις ταινίες χορού Blush και Here After. Από το 2006 έως το 2012 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Το 2007 ίδρυσε μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ την ομάδα χορού RootlessRoot, με την οποία έχουν παρουσιάσει 21 έργα σε πάνω από 30 χώρες (στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική), αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Μέσω της RootlessRoot η Λίντα Καπετανέα δημιουργεί χορογραφίες και ερευνά την ανθρώπινη κίνηση. Αποτέλεσμα της έρευνάς της, σε συνεργασία με τον Φρούτσεκ, είναι η ανάπτυξη της πρακτικής Fighting Monkey, την οποία διδάσκουν σε διακεκριμένες σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κόστος Συμμετοχής
(3 σεμινάρια, 1 masterclass και 1 διάλεξη): 250,00 €
Εγγραφές και πληροφορίες:
workshops at kalamatadancefestival.gr

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την
καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως
των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική
έκπτωση για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας / 21.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας / 24.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας / 25.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας / 29.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας / 30.8.20
Περισσότερα...