Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 26.8.20

Παράσταση

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
ΤΑΜΑΤΑ

26.8.2020 | 22:00 | 60'
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 

Τάματα: Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μια χάρη, μια ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου.
Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν τη νέα τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, σε ένα τόπο όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν βίαια, αλλά συγχρόνως αθόρυβα, για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους... το φως. Τα σώματα πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, ακινητοποιούνται, αναπνέουν, τινάζονται, λικνίζονται, παλεύουν, χορεύουν, ποθούν, ελπίζουν, υπόσχονται και τάζουν. Συναντήσεις που προκύπτουν στιγμιαία και γεννούν νέες ξανά και ξανά, κι άλλες που χάνονται για πάντα στο σκοτάδι, αφήνοντάς τους και πάλι μόνους, αντιμέτωπους με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Μοναδικός αντίπαλος ο εαυτός τους.
Ένα σκοτεινό, παγανιστικό, ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης του να ανήκεις κάπου, να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές αλλά και γεμάτο επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και ξαφνικές αχτίδες φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες κι ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής ανδρικής ψυχής.

Η παράσταση TΑΜΑΤΑ παρουσιάζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

ΥΠΠΟ Κύπρου

--

Σύλληψη & χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου
Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι & Αλέξης Βαγιανός
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Ερμηνεία: Αναστάσης Καραχανίδης, Ηλίας Μπαγεώργος, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου
Με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Τερψιχόρη 2018 και Πολιτισμός 2015-2020 για τη στήριξη και προώθηση του σύγχρονου χορού 

--

FOTIS NIKOLAOU

Ο Φώτης Νικολάου γεννήθηκε στην Αµµόχωστο. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύµατος Πράτσικα. Είναι ιδρυτής και χορογράφος της Χοροθεατρικής Οµάδας X-it. Με την οµάδα αλλά και ως ανεξάρτητος χορογράφος παρουσίασε τα έργα HeartLand - A dark forest, A Room to Grow, These Gentle Hearts Are Like Shot Birds Falling, Inland, unravelling, Narcissus – Mirror in the Mirror, I Am And I Am Not, Windstrasse, Lamentu, Spiegel im Spiegel, Waltz, Amen, Ώρα Ενάτη, Όχι Ακόµα, Love Shots. Σκηνοθέτησε, σε συνεργασία µε τον Θανάση Γεωργίου, και χορογράφησε το έργο Λίγο Ακόµα για τη Πειραµατική Σκηνή ΘΟΚ. Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε, επίσης, στη χορογραφία των έργων Ιππόλυτος (σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους), Η όπερα της πεντάρας (σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου), καθώς και ΗλέκτραΟρέστης και Η Δίκη (σκηνοθεσία Hanan Snir), για το οποίο του απονεµήθηκε το Βραβείο Χορογραφίας ΘΟΚ 2011-2013. Συνεργάστηκε µε την εταιρεία Balich Worldwide Shows για τη χορογραφία του έργου Giudizio Universale: Michelangelo and the secrets of the Sistine Chapel στη Ρώµη. Χορογράφησε τα έργα 7even (Black Box Dance Company, Δανία), το οποίο προτάθηκε για βραβείο Arets Reumert καλύτερης χορευτικής παράστασης της χρονιάς, Lonely Room (Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), καθώς και τις όπερες Γενούφα (σκηνοθεσία Νίκολα Ράαμπ, ΕΛΣ), Ηλέκτρα (Όπερα του Γκέτεµποργκ) και Σαλώµη (Όπερα του Μάλµο) στη Σουηδία, Κάρµεν και Ορφέας και Ευρυδίκη (ΕΛΣ) σε σκηνοθεσία Stephen Langridge. Υπήρξε μέλος της δηµιουργικής οµάδας και χορογράφος των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 (Κλεψύδρα) και μόνιµο µέλος της Οµάδας Εδάφους του Δηµήτρη Παπαϊωάννου (1993-2005). Ως χορογράφος/επιµελητής κίνησης και ως χορευτής έχει συνεργαστεί με πολλούς ακόμα καταξιωμένους σκηνοθέτες και χορογράφους αντίστοιχα.

 

Outdoors

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
FIXATION IN DUO

26.8.2020  | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR ILIAS CHANTZIGEORGIOU

Ο καλύτερος τρόπος να μην προχωράς είναι να ακολουθείς μια έμμονη ιδέα.
(Jacques Prévert)
Υπάρχει εξέλιξη στην εμμονή ή απλά κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και τις συνήθεις συμπεριφορές μας; Μπορούμε να συνδιαλλαγούμε ουσιαστικά με τον άλλον, όταν ο καθένας μας βρίσκεται στη δίνη της δικής του εμμονής; Το Fixation In Duo του Ηλία Χατζηγεωργίου είναι μια αυτοσχεδιαστική κινητική performance που «ρετάρει». Ένα παιχνίδι με τους κινητικούς κανόνες του Hip Hop και του Popping για την εμμονή, που ξεκίνησε στο πλαίσιο του Athens Video Dance Project και συνεχίζει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

--

Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Δημιουργική επεξεργασία & ερμηνεία: Περικλής Πετράκης
Μουσική: Αλέξης Φάλαντας

--

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι Αττικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και πιστοποιημένος coach από το Association for Coaching και το ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος χορευτής hip hop και breakdance στην ηλικία των 10 ετών και μέχρι σήμερα έχει μαθητεύσει σε πολλά και ετερόκλητα είδη χορού. Το 2006 συμμετείχε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό χορού So You Think You Can Dance, όπου π΄ έκτος. Ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό τα τελευταία 16 χρόνια. Ως χορευτής, ηθοποιός και επιμελητής κίνησης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους χορογράφους, σκηνοθέτες, συνθέτες και video artists. Έχει χορέψει σε σημαντικά φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο, όπως τη Fondazione Nazionale della Danza, το Baden Theater, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sibiu International Theater Festival, το Dublin Dance Festival, το Centre National de la Danse, την Biennale de la danse, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Mercat de les Flors, το Tanzhaus NRW, το Aerowaves Spring Forward, το Künstlerhaus Mousonturm, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και πολλά άλλα. Από το 2009 είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες, ενώ τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τη θέση του συμβούλου χορού. Παράλληλα, τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει χορό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Aπό το 2013 συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως εισηγητής δάσκαλος-χορογράφος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους Dancing To Connect. Έχει διδάξει χορό στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και διδάσκει το μάθημα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στην επαγγελματική σχολή χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού.

 

ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ
NUMBED EMOTION

26.8.2020  | 21:00 
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR IRO KONTI

Με το σόλο της Numbed Emotion, η Ηρώ Κόντη εστιάζει στη νέα πραγματικότητα, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος αναθεωρώντας βασικές έννοιες, με σημαντικότερη αυτή της επαφής. Η ζωή συνεχίζεται αλλά με περιορισμούς. Μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες όταν ο φόβος ανακόπτει οποιαδήποτε διάθεση για παρόρμηση;

Η Ηρώ Κόντη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2012) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2015). Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια σε παραγωγές της Hellenic Dance Company. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με τους Jasmin Vardimon Dance Company, Anton Lachky, Mαριάννα Καβαλλιεράτου, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Russel Maliphant και Ερμίρα Γκόρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σεμινάρια

EDIVALDO ERNESTO
Depth Movement Workshop 

21 → 30.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (30 ώρες)

WORKSHOPS EDIVALDO ERNESTO

Σε αυτό το πυκνό, δυναμικό σεμινάριο οι σπουδαστές εξερευνούν την ενέργεια και τα όριά τους, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση προκειμένου να κατανοήσουν τί τους προσδιορίζει ως χορευτές. Επιτρέπουν στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές δεξιότητές τους και αναπτύσσουν εργαλεία για τη δημιουργία ρυθμών και νέων ποιοτήτων κίνησης. Κοιτάζουν βαθύτερα μέσα στο φάσμα του προσωπικού τους χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνουν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Εξερευνούν το partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Μαθαίνουν πώς να είναι πραγματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνουν την ενέργεια, πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως το κύριο εργαλείο τους.

ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ 
Masterclass
Fighting Monkey Practice - From the other side

26 → 29.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (8 ώρες)

WORKSHOPS LINDA KAPETANEA From the other side

Πρόκειται για ένα μάθημα που εστιάζει σε βασικές ιδιότητες του σώματος, όπως το βάρος, η ελαστικότητα, η δύναμη, η πυκνότητα, και στη χρήση τους είτε σε μια απλή συνθήκη είτε σε πιο σύνθετες καταστάσεις ταχύτητας και δυναμικής.

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας / 21.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας / 24.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας / 25.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας / 29.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας / 30.8.20
Περισσότερα...