Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20

26o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 23.8.20

Παραστάσεις

ISRAEL GALVÁN 
SOLO: REVOLUTION WITHOUT MUSIC

23.8.2020 | 20:00 | 45'
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 

Με το έργο του Solo, ο Israel Galván [Ισραέλ Γκαλβάν] επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό φλαμένκο. Πρόθεσή του είναι η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης με στόχο την απογύμνωση του χορού από το περιττό. Πορευόμενος στα βήματα του Vicente Escudero, ο Galván δεν χρησιμοποιεί μουσική συνοδεία. Αντ’ αυτού, αφουγκράζεται το σώμα του και δημιουργεί τη δική του μουσική, με τα πόδια, τις παλάμες και τα δάχτυλα των χεριών του και ενίοτε με τη φωνή του. Τα γρήγορα βήματα, οι εναλλαγές της κίνησης, οι στιγμιαίες παύσεις συνθέτουν μια εικόνα απόλυτου ελέγχου αλλά και καθαρότητας. Απαλλαγμένο από κοινοτοπίες αλλά βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, το στυλ του Galván είναι τολμηρό και αληθινά πρωτοποριακό.

--

Χορογραφία & ερμηνεία: Israel Galván
Ήχος: Pedro León
Τεχνική διεύθυνση: Pablo Pujol
Παραγωγή: Marcos Avilés
Διανομή: Mondigromax, cultivos de cultura

--

 ISRAEL GALVAN

Ο Israel Galván de los Reyes [Ισραέλ Γκαλβάν ντε λος Ρέγιες] γεννήθηκε στη Σεβίλλη από γονείς χορευτές του φλαμένκο, τους José Galván και Eugenia de Los Reyes. Μεγάλωσε μέσα στο φλαμένκο και το 1994 ξεκίνησε σπουδές στην Compañía Andaluza de Danza, υπό τη διεύθυνση του Mario Maya. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα δημιουργών από διαφορετικούς χώρους, όπως τους καλλιτέχνες του φλαμένκο Enrique Morente και Manuel Soler, τους χορευτές Akram Khan και Sol Picó και τους μουσικούς Sylvie Courvoisier, Pat Metheny, Vicente Amigo, και Lagartija Nick, μεταξύ άλλων. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη χορογραφία του με τίτλο ¡Mira!/Los Zapatos Rojos, την οποία ακολούθησαν τα έργα La Metamorfosis, Galvánicas, Arena, La Edad de Oro, Tábula Rasa, Solo, El final de este estado de cosas – Redux, Israel vs Los 3000, La Curva, Lo Real/Le Réel/The Real, Torobaka, Fla.co.men, La Fiesta, Amor Brujo, Coplas Mecánicas και La consagración. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Χορού της Ισπανίας (2005), το Μέγα Βραβείο Χορού της Γαλλίας (2009), το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών της Ισπανίας (2012), το Βραβείο Ερμηνείας Bessie (2012) και το Εθνικό Βραβείο Εξαίρετου Καλλιτέχνη της Μεγάλης Βρετανίας (2015). Ο Galván είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης των θεάτρων Théâtre de la Ville (Παρίσι).

DAME DE PIC / CIE KARINE PONTIES
SAME SAME

23.8.2020 | 22:00 | 60'
Ο χώρος θα ανακοινωθεί 

Ένας ερωδιός κουρνιάζει ψηλά σε μια κορυφή, τυλιγμένος με τα φτερά του, ετοιμόρροπος. Ένας φιδαετός στροβιλίζεται, διαγράφοντας αργούς κύκλους μέχρι να καταρρεύσει. Έτσι επιβάλλει η φύση τους.
Τίποτα δεν χαρακτηρίζει τους ανθρώπους καλύτερα από την τάση τους να κάνουν παράλογα πράγματα για να επιτύχουν αβέβαια αποτελέσματα. Σ’ έναν κόσμο όπου η λογική λειτουργεί σαν όμορφη πρόσοψη, η εισβολή του παραλόγου ταράζει τη σχέση μας με την κανονικότητα και μας οδηγεί σε δρόμους ανεξερεύνητους. Κάπου μεταξύ ανίας και εξάντλησης, δύο γυναίκες, αντιμέτωπες η μια με την άλλη σαν σε στρεβλωτικό καθρέφτη, χάνουν τα λογικά τους και ξυπνούν το άγριο ζώο μέσα τους.
Σ’ αυτό το απρόβλεπτο ντουέτο, η θεατρική σκηνοθέτις Petra Tejnorová [Πέτρα Τεϊνοροβά] μοιράζεται τη σκηνή με την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová [Τερέζα Οντροβά]. Το κοινό ενδιαφέρον τους για την εξερεύνηση των ορίων του λεπτού χιούμορ, της ειρωνείας και του παραλογισμού, παράλληλα με τον σεβασμό τους για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, υπογραμμίζεται από τη σκηνοθεσία και χορογραφία της Γαλλο-Βελγίδας χορογράφου Karine Ponties [Καρίν Ποντιέ], που παρουσιάζει δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Mε αναφορές στον Μπάστερ Κήτον, μας συγκινούν με το βάθος και την ειλικρίνειά τους, παρ’ όλη την ελαφρότητα της φόρμας.

--

Σύλληψη & χορογραφία: Karine Ponties
Ερμηνεία: Tereza Ondrová, Petra Tejnorová
Φωτισμός & καλλιτεχνική επιμέλεια: Guillaume Toussaint Fromentin
Technical director: Katarina Duricová
Τεχνικός φωτισμού: Zuzana Režná
Παραγωγή: Temporary Collective & Dame de Pic/Cie Karine Ponties
Συμπαραγωγή: Tanec Praha & Le 140
Με την υποστήριξη: Ministry of Culture Czech Republic, Prague City Hall, ALT@RT, Truc Sphérique/Stanica Žilina, Ministry of Culture of Fédération Wallonie-Bruxelles

--

KARINE PONTIES

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Dame de Pic, η χορογράφος και χορεύτρια Karine Ponties [Καρίν Ποντιέ] έχει δημιουργήσει περισσότερα από 40 χορευτικά έργα. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από μια τάση προς το παράλογο, την εξερεύνηση της οικειότητας και της πολυπλοκότητας των σχέσεων. Η Tereza Ondrová [Τερέζα Οντροβά] είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας VerTeDance, για την οποία δημιούργησε, μαζί με την Veronika Kotlíková, περισσότερα από 16 έργα. Το 2010 και το 2019, για το έργο αυτό, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο φεστιβάλ Czech Dance Platform. Η Petra Tejnorová [Πέτρα Τεϊνοροβά] αναζητά ένα νέο ρόλο για το θέατρο στο σημερινό κόσμο και πειραματίζεται με το σωματικό θέατρο, το θέατρο ντοκιμαντέρ και τις θεατρικές συμβάσεις. Δημιουργεί δικά της θεατρικά έργα και σκηνοθετεί κατόπιν πρόσκλησης.

 

Outdoor

KIRN COMPAGNIE 
TRICOT

23.8.2020 | 21:00 | 30'
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

OUTDOOR KIRN COMPAGNIE

Η ομάδα Kirn Compagnie [Κιρν Κομπανί] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο Tricot. Με κέφι και χιούμορ, τα δίδυμα αδέρφια Théo και Lucas Enriquez [Τεό και Λυκάς Ενρικέζ] μοιράζονται μαζί μας τη μεταξύ τους οικειότητα. Σ’ έναν κλειστό χώρο, που τους στήνει παγίδες, αναγκάζονται να βρίσκουν λύσεις για να πετύχουν την αρμονία, με ακροβατικά που ξαφνιάζουν, αναγκάζοντας τα σώματα να αλληλεπιδρούν και να αλληλοεξαρτώνται. Το Tricot είναι μια αναζήτηση γύρω από το σώμα, γύρω από δύο σώματα, που ταιριάζουν απόλυτα το ένα με το άλλο. Δύο αδέλφια που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον όσο κανείς, που διασκεδάζουν μαζί, χορεύουν μαζί, ζουν μαζί, μοιράζονται τη σκηνή με χαρά, ακόμα κι όταν υπάρχει ένταση, φέρνοντας επί σκηνής μια ποιότητα κίνησης κι έναν ρυθμό που εντυπωσιάζουν.

--

Ερμηνεία: Théo Enriquez & Lucas Enriquez
Μουσική: Paul Julian Quillier
Παραγωγή: Les Thérèses
Συμπαραγωγή: Festival Circada
Σύμβουλος: Reynaldo Ramperssad

--

Οι δίδυμοι Théo και Lucas Enriquez [Τεό και Λυκάς Ενρικέζ] ξεκίνησαν μαθήματα τσίρκου σε ηλικία οκτώ ετών. Σπούδασαν τέχνες του τσίρκου στην προπαρασκευαστική σχολή Balthazar στο Μονπελιέ (Γαλλία) και στη συνέχεια στην École Supérieure des Arts du Cirque στις Βρυξέλλες. Δημιουργούν και παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους ως ακροβατικό ντουέτο.

Σεμινάρια

EDIVALDO ERNESTO 
Depth Movement Workshop 

21 → 30.8.2020
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (30 ώρες)

WORKSHOPS EDIVALDO ERNESTO

Σε αυτό το πυκνό, δυναμικό σεμινάριο οι σπουδαστές εξερευνούν την ενέργεια και τα όριά τους, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση προκειμένου να κατανοήσουν τί τους προσδιορίζει ως χορευτές. Επιτρέπουν στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές δεξιότητές τους και αναπτύσσουν εργαλεία για τη δημιουργία ρυθμών και νέων ποιοτήτων κίνησης. Κοιτάζουν βαθύτερα μέσα στο φάσμα του προσωπικού τους χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνουν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Εξερευνούν το partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Μαθαίνουν πώς να είναι πραγματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνουν την ενέργεια, πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως το κύριο εργαλείο τους.

 

JOZEF FRUČEK 
Tell A Story

21 → 23.8.2020 
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (9 ώρες)

WORKSHOPS Jozef Frucek TELL A STORY

Πρόκειται για ένα σεμινάριο με κεντρικό στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του performer επί σκηνής μέσω της σύνδεσης κίνησης και φωνής. Πριν την έναρξη του σεμιναρίου θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν σε επιλεγμένο κείμενο.

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας / 21.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας / 22.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας / 23.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας / 24.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας / 25.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας / 26.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας / 27.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας / 28.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας / 29.8.20
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας / 30.8.20
Περισσότερα...